YouTube pakt video's met coronamisinformatie aan

News
donderdag, 26 augustus 2021 om 10:30
youtube stopt met losstaande youtube gaming app 151169
YouTube heeft een flinke bezem door de videobibliotheek gehaald. Specifiek betreft het video's met coronamisinformatie die hard worden aangepakt. Sinds februari 2020 heeft Google's dochterbedrijf meer dan een miljoen video's offline gehaald doordat deze gevaarlijke misinformatie bevatten.
Bij het vaststellen van welke video's door het platform verwijderd moeten worden, wordt door het bedrijf gekeken naar, in het geval van het coronavirus, de consensus van experts van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM) en de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de informatie die mensen krijgen zo betrouwbaar mogelijk is zodat iedereen veilig blijft.
De laatste maanden kwam onder andere Facebook onder vuur door coronamisinformatie. Het socialmediaplatform zou namelijk nog vol staan met coronamisinformatie. Doordat het platform, net als YouTube, onwijs groot is, kan de impact enorm zijn als zelfs een klein aantal gebruikers misinformatie de wereld in helpt.

YouTube zwaait flink met de banhamer

Een week geleden zwaaide YouTube ook al flink met de banhamer. Alle accounts van de Taliban werden vorige week namelijk verstoten van het platform. Dit deed het platform nadat de Taliban weer de macht greep in Afghanistan en YouTube op deze manier het bereik van de organisatie wil drukken. YouTube stelt daarbij tevens dat dit beleid al langer geldt, want in haar beleid wordt aangegeven dat content die aanzet tot geweld automatisch verstoten wordt.