YouTube bant alle accounts van de Taliban op het video-platform

News
woensdag, 18 augustus 2021 om 10:30
youtube 1684601 1280f1598448200
De Taliban hebben deze week de macht gegrepen in Afghanistan, maar Google wil het bereik van de organisatie zo klein mogelijk houden. YouTube bant daarom nu alle accounts van de Taliban op de videodienst.
Na jaren van oorlog en aanwezigheid van buitenlandse soldaten, is de bevolking van Afghanistan weer op zichzelf aangeleverd na het vertrek van de laatste Amerikaanse troepen. Binnen een mum van tijd heeft de radicaalislamitische Taliban grond veroverd op de regering en eerder deze week officieel de macht gegrepen.
Nu de Taliban de machthebber is geworden in Afghanistan, staat internationale platformen ook voor vraagtekens. Hoe moeten ze immers omgaan met de nieuwe ‘regering’? YouTube neemt in ieder geval geen halve maatregelen, want het video-platform bant alle accounts waarvan wordt aangenomen dat ze beheerd worden door de Taliban. Dat meldt Reuters. Volgens YouTube is die aanpak al langer aan de orde, omdat het in haar beleid aangeeft geen inhoud toe te staan die aanzet tot geweld.

Meer acties tegen de Taliban

YouTube is niet het enige platform dat actie onderneemt tegen de radicaalislamitische groep. Facebook heeft aangegeven er alles aan te doen om de aanwezigheid van de Taliban op het social media-platform te verwijderen en datzelfde gebeurd op Instagram. WhatsApp, het andere bedrijf van Facebook, zegt uit te voeren of de organisatie de chatdienst gebruikt. Als dat het geval is, zal WhatsApp er alles aan doen om de groep te verbannen van de dienst.
Wil je meer weten over de situatie in Afghanistan en hoe het zo ver heeft kunnen komen, dan kan je de documentaire Afghanistan The Wounded Land kijken. De vierdelige serie staat nu op NPO Plus.