YouTube haalt meer dan 11 miljoen video's offline

  YouTube is constant bezig om video's die zich niet aan de regels van het platform houden te verwijderen. Sinds kort heeft Google daarvoor een nieuwe algoritme gebruikt, die in het tweede kwartaal van 2020 maar liefst 11 miljoen video's offline heeft gehaald.

  In de Community Guidelines heeft YouTube opgesteld welke video's wel en welke videos niet geschikt zijn op het platform. Daar valt bijvoorbeeld pornografie, oproepen tot haat, het verspreiden van valse informatie en video's die de copyright regels overtreden. Denk bij dat laatste bijvoorbeeld aan een complete film die op YouTube wordt geüpload.

  Eerder dit jaar heeft Google aangekondigd dat het een nieuw algoritme zal introduceren om automatisch video's te verwijderen die zich niet aan de regels houden. Dat nieuwe algoritme lijkt flink de bezem door de database te halen, want in een blogpost laat Google weten dat er tussen april en juni 2020 maar liefst 11,4 miljoen video's offline zijn gehaald. Dat is een record voor YouTube.

  Veel illegale content vanuit Nederland

  Het grootste gedeelte van die video's zijn verwijderd, zijn opgepikt door het automatische flagging systeem. Het algoritme heeft namelijk 10,8 miljoen videos de prullenbak ingegooid. Daarnaast zijn ruim 380,000 video's door gebruikers gerapporteerd voor het overtreden van de Community Guidelines. De video's die offline zijn gehaald, zijn bovendien door weinig mensen gezien. Meer dan driekwart van de video's hadden namelijk tien of minder views.

  Opvallend genoeg is Nederland één van de grootste overtreders als het gaat om het uploaden van content die niet aan de regels voldoet. De Verenigde Staten staat met stip op nummer één, gevolgd door India op nummer twee, maar Nederland is al terug te vinden op de zesde plek, vlak achter Rusland. Vanuit ons land zijn ruim 380,000 video's op YouTube gezet die niet door de beugel konden. Ter vergelijking, in het Verenigd Koninkrijk ging het maar om 156,000 video’s.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.