YouTube gaat eind dit jaar om je ID-kaart of creditcard vragen

  Voortaan kan YouTube aan gebruikers om een creditcard of ID-kaart vragen als ze naar hun zeggen niet goed kunnen vaststellen of de gebruiker 18 jaar of ouder is en als hij of zij een video voor volwassenen wil bekijken.

  Het systeem dat dit moet gaan controleren wordt dit jaar nog in gebruik genomen. YouTube is genoodzaakt zo’n maatregel te nemen, omdat er een nieuwe regel is vanuit de Europese Unie die minderjarigen beter moet beschermen tegen schadelijke video’s online. Dat verklaart het bedrijf via een blog op haar eigen website.

  "De maatregel voeren we in om aan de wettelijke verplichtingen over de hele wereld te voldoen en om mensen leeftijdsgeschikte ervaringen te bieden wanneer mensen naar YouTube komen.”

  YouTube

  Welke video’s kunnen dan schadelijk zijn voor minderjarigen? Hierbij moet je denken aan filmpjes met seksueel getinte inhoud, video’s met grof taalgebruik of met geweld erin.

  YouTube werkt aan software om het te controleren

  Op het moment wordt dit vooral gecontroleerd door middel van je Google account. In Nederland moet je al zestien jaar zijn om een Google account aan te maken, maar in veel andere EU-landen ligt deze leeftijd een stuk lager. Dit is alleen in de praktijk ook nog eens erg makkelijk te vervalsen en daarom gaat YouTube in het vervolg om je ID-kaart of creditcard vragen.

  Momenteel kunnen mensen zelf aanvinken als ze een video uploaden op YouTube of die geschikt is voor minderjarigen. Maar YouTube is momenteel ook nieuwe software aan het ontwikkelen die moet controleren of dit wel klopt. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt de inhoud van video’s in het vervolg geanalyseerd en kan er automatisch een leeftijdsbeperking aan worden gekoppeld. Mocht je het als uploader hier niet mee eens zijn kun je dit uiteraard aanvechten.

  Daarnaast zal YouTube ook nog steeds handmatig video’s controleren, bijvoorbeeld als veel mensen hier een melding van maken.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.