Krijgt Xbox deze exclusive games door de Bethesda overname?

  Deze week heeft Microsoft een enorm belangrijke aankoop gedaan. Het Amerikaanse bedrijf heeft namelijk Bethesda en Zenimax overgenomen en daarmee veel belangrijke titels. Worden dit nu exclusive games voor de Xbox Series X en S?

  The Elder Scrolls 6

  Een game waar nu al jarenlang halsreikend naar wordt uitgekeken is The Elder Scrolls 6. Het vorige deel in de franchise, The Elder Scrolls V: Skyrim, kwam alweer uit in november 2011, dus het wordt hoog tijd dat er een nieuwe Elder Scrolls titel aan de serie wordt toegevoegd.

  The Elder Scrolls 6 is dan ook officieel aangekondigd door Bethesda, maar daarmee is dan ook alles mee gezegd. Volgens Todd Howard, de director van de Elder Scrolls games, zal het nog jaren duren voordat de game uitkomt. Er zijn dan ook nog niet aangekondigd voor welke platforms The Elder Scrolls 6 zal uitkomen, maar met de overname door Microsoft is het zekerheid een mogelijkheid dat het bij de Xbox Series X, Xbox Series S en PC blijft.

  DOOM 3

  De DOOM franchise was een beetje in de vergetelheid geraakt, totdat id Software in 2016 plotseling kwam met een reboot. De nieuwe shooter werd een instant hit en een nieuwe benchmark op veel vlakken. Zo is de actie razendsnel en direct en loopt de game enorm soepel ondanks de sterke graphics.

  Het dit jaar uitgekomen DOOM Eternal bouwt alleen nog maar verder op de al sterke basis en dat is te merken aan de positieve kritieken die beide games krijgen. Met een belangrijke en geliefde franchise als DOOM heeft Microsoft een sterke titel om haar portfolio van exclusive games toe te voegen. Gaat DOOM 3 alleen naar Xbox en PC komen?

  Fallout 5

  Naast The Elder Scrolls is Fallout de andere grote franchise die gemaakt wordt door de ontwikkelstudio van Bethesda. De franchise was vroeger een tactische, top-down RPG, maar is sinds Fallout 3 omgebouwd door Bethesda als een first/third person shooter RPG. Met de post-apocalyptische wereld, unieke systemen als VATS en zwarte humor heeft de serie veel fans aan zich verbonden.

  Er zijn nog geen plannen voor bekend, maar het is een zekerheid dat Fallout 5 er uiteindelijk aan zit te komen. De vraag wordt alleen wel, welke studio van Microsoft de game gaat ontwikkelen. Wordt Bethesda namelijk weer de studio verantwoordelijk voor Fallout, of schuift Microsoft de franchise door naar Obsidian Entertainment. Die ontwikkelaar maakte namelijk eerder al het geliefde Fallout: New Vegas en fans blijven hopen op een nieuwe Fallout van de studio. Bovendien kunnen de nieuwe Fallout en Elder Scrolls dan tegelijkertijd worden gemaakt.

  Dishonored 3

  Liefhebbers van stealth games zullen ongetwijfeld bekend zijn met de Dishonored games. De serie zag het levenslicht in 2012 en was meteen geliefd bij veel spelers. Arkane Studios wist namelijk een sterke balans te vinden tussen stealth, bovennatuurlijke krachten en actie. Of je veel doden achterliet in de levels had zelfs invloed op de wereld en het einde.

  Ook Dishonored 2 was een groot succes voor Bethesda en Arkane Studios, maar een vervolg is nog niet aangekondigd. De ontwikkelaar is momenteel namelijk nog druk bezig met Deathloop - dat opvallend genoeg een tijdelijke PS5 exclusive blijft. Het zal ons alleen niks verbazen als Dishonored 3 het volgende project wordt voor Arkane en de kans is groot dat het een exclusive game wordt voor Xbox.

  Starfield

  Bethesda is zoals gezegd bekend geworden door The Elder Scrolls en later Fallout, maar de ontwikkelaar maakt niet alleen games in langlopende franchises. Momenteel werkt Bethesda namelijk aan een gloednieuwe IP genaamd Starfield.

  Deze sciencefictiongame is al een aantal jaar in ontwikkeling, maar er zijn nog geen in-game beelden van getoond en Bethesda is bovendien zuinig met informatie. Volgens Todd Howard is de game wel al intern speelbaar. De ontwikkelaar is in ieder geval enthousiast over haar nieuwe IP en mogelijk kan het dan ook een sterke exclusive game worden voor Microsoft.

  Wolfenstein III

  Net zoals DOOM is ook Wolfenstein het afgelopen decennium bezig geweest met een indrukwekkende comeback, onder aanvoering van ontwikkelaar MachineGames. In 2014 begon de reboot in de vorm van The New Order en daar is in 2017 een vervolg bijgekomen met The New Colossus.

  Hoewel Wolfenstein III nog niet is aangekondigd, lijkt het erop dat ook deze franchise gewoon voortgezet gaat worden door Microsoft. De games krijgen positieve kritieken en verkopen bovendien goed. Met twee gigantische namen in het shooter-genre als Wolfenstein en DOOM kan Microsoft goede zaken doen om liefhebbers van het genre naar haar consoles toe te krijgen.

  Alleen maar exclusive games voor Xbox?

  Naast alle bovenstaande games, heeft Microsoft er met de overname nog een paar interessante franchises bij. Wat de denken bijvoorvoor beeld van Quake, Prey en The Evil Within? Of al deze titels een Xbox exclusive game worden, is alleen nog de vraag. Xbox-baas Phil Spencer heeft aangegeven dat de originele deals die al gemaakt waren door Bethesda - zoals de tijdelijke exclusiviteitsdeal voor Deathloop - blijven bestaan. Voor toekomstige games zal Microsoft per game kijken of die titel ook naar andere platforms kan komen.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.