YouTube gaat AI op een opvallende manier inzetten

News
woensdag, 02 augustus 2023 om 10:30
youtube g55b3b465b 1280f1655562516
AI wordt tegenwoordig door zo’n beetje elk techbedrijf gebruikt. Ook YouTube gaat met kunstmatige intelligentie aan de slag, maar niet zoals je misschien zou verwachten.
Sinds de opkomst van AI chatbots zoals ChatGPT en programma’s om kunst door AI te laten genereren, is kunstmatige intelligentie het gesprek van de dag geworden. Velen zijn enthousiast over de mogelijkheden van AI, maar er is ook angst voor de negatieve gevolgen van de technologie. Ondanks dat worden er vrijwel elke week nieuwe experimenten met AI aangekondigd.
Dat geldt nu ook voor YouTube. De videodienst van Google gaat experimenteren met AI om samenvattingen van video’s automatisch te laten genereren. Die informatie is op 31 juli toegevoegd aan de support-pagina van YouTube, zo is Android Police opgevallen.
Gebruikers kunnen zich normaal aanmelden voor YouTube experimenten via deze link, al moet je daarvoor wel een Premium-lid zijn.

Samenvattingen niet voor elke video

Veel AI-modellen zijn initieel voornamelijk afgesteld op Engels en dat is voor de technologie van YouTube niet anders. In een verklaring aan The Verge laat een woordvoerder van Google namelijk weten dat de automatisch gegenereerde samenvattingen zullen verschijnen bij ‘Engelstalige vlogs, shopping en how-to video’s op mobiele apparaten’.
Het is nog niet duidelijk of de samenvattingen ook beschikbaar worden gemaakt in andere talen. Maar gezien de uitrol van ondersteuning voor andere talen in Google Bard, is de kans vrij groot dat de technologie in de toekomst wordt uitgebreid.