Voor schrappen voltooide films was 'veel moed nodig' volgens Warner Bros. CEO

News
donderdag, 30 november 2023 om 18:00
coyote vs acmef1702051982
Warner Bros. heeft zichzelf niet geliefd gemaakt door meerdere voltooide films plotseling te schrappen. Maar volgens de CEO was voor die keuzes veel moed nodig.
Het komt vrij vaak voor dat een aangekondigde film of serie nooit op het witte doek of televisie verschijnt. Daar kunnen veel oorzaken voor zijn, zoals een script dat constant wordt herschreven, regisseurs die vertrekken of andere problemen tijdens de productie.
Maar bij Warner Bros. waren er de afgelopen anderhalf jaar wel heel opvallende projecten die nooit werden uitgegeven. Zo waren Batgirl en Coyote vs. Acme bijvoorbeeld al helemaal klaar. De productie zat er (bijna) op, het enige wat nog nodig was, was een tripje naar de bioscoop of HBO Max, maar daar stak Warner Bros. een stokje voor.
Naar verluidt was het reden voor het schrappen van voltooide films om ze van de belasting af te kunnen schrijven. Volgens Rolling Stone kon er 30 miljoen dollar verdiend worden door Coyote vs. Acme in de prullenbak te gooien. Maar volgens Warner Bros. CEO David Zaslav hield het bedrijf er aan het einde van de streep geen winst aan over en was het ook geen makkelijke keuze. Dat meldt Deadline.

“Als we een show produceren, een film van 100 miljoen dollar... We hebben 100 miljoen dollar uitgegeven en als we het niet uitbrengen is het weg. De vraag is: moeten we bepaalde van deze films in de bioscoop uitbrengen en nog eens 30 of 40 miljoen dollar uitgeven om ze te promoten? Het team van Warner Bros en HBO heeft een aantal beslissingen genomen. Het waren moeilijke beslissingen. En daar was echte moed voor nodig.”

Opvallende keuze van Warner Bros.

Hoewel Warner Bros. er door het schrappen geen verder geld meer in hoef te stoppen, loopt het mogelijk ook veel omzet mis. Met name de beslissing om Coyote vs. Acme niet meer te distribueren zorgde voor veel ophef. De film zou namelijk goed scoren bij het testpubliek en waren volgens filmmakers één van de beste films in het genre.
Mogelijk komt Coyote vs. Acme in de toekomst toch nog wel in de bioscoop of op een streamingdienst terecht. Warner Bros. heeft namelijk toestemming gegeven aan de makers om het project te verkopen aan een andere distributeur.