Verkoop van de Xbox Series X en S is ingestort in Europa

News
donderdag, 23 november 2023 om 13:30
xbox series x xbox series sf1628074558
De Xbox Series X en S doen niet bepaald goede zaken in Europa. Uit de laatste cijfers blijkt dat de verkoop van de consoles is ingestort in vergelijking met vorig jaar.
Het is geen geheim dat de PlayStation 5 het in veel landen een stuk beter doet dan de Xbox Series X en S. In Europa hebben de consoles van Sony al een lange tijd een voorsprong gehad, behalve tijdens het Xbox 360-tijdperk. Maar het lijkt erop dat de verkopen van de nieuwe Xbox-consoles nu helemaal zijn ingestort in Europa.
Volgens cijfers van GSD zijn de verkopen van de Xbox Series X en S in oktober namelijk gezakt met maar liefst 52 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt GamesIndustry.biz. De Nintendo Switch is ondertussen al zeven jaar oud, maar heeft het in Europa beter gedaan. En de PlayStation 5 staat met stip bovenaan met een stijging van 143 procent - al waren er vorig jaar natuurlijk nog veel tekorten met die console.
Chris Dring van GamesIndustry.biz legt aan IGN uit dat het zelfs in de beste markt van Xbox het er niet goed uitziet.

“Zelfs in het Verenigd Koninkrijk, een markt waar Xbox een stuk competitiever is, was het een moeilijk jaar, met Xbox Series S en X verkopen die tot nu toe met 23 procent zijn gedaald. De realiteit is dat de console erg weinig momentum heeft, wat zo'n cruciaal element is als het gaat om hoe succesvol een generatie wel of niet is voor een platformhouder.”

Wat is het probleem voor Xbox?

De reden waarom er zo weinig Xbox Series X en S consoles worden verkocht, lijkt een tweevoudig probleem te zijn. Enerzijds heeft Microsoft een lange droogte gehad van grote exclusives, helemaal als het gaat om system sellers. Zo had Starfield eigenlijk vorig jaar al moeten uitkomen en de RPG is ook niet zo positief ontvangen als eerdere games van Bethesda.
Anderzijds is er nog Game Pass. Door de dienst kunnen spelers voor een maandelijks bedrag toegang krijgen tot enorm veel games en first party games van Xbox op dag één spelen. Maar Game Pass is ook te gebruiken op een PC en door cloud-streaming zelfs op mobiele apparaten. Daardoor is het niet meer nodig om een Xbox in huis te halen om Xbox games te spelen en is het dus aantrekkelijk om te gaan voor een PlayStation 5 of een Nintendo Switch.