Xbox Series X/S feature nu beschikbaar voor PC

News
dinsdag, 15 maart 2022 om 13:00
100tb ssd heeft grootste geheugen op dit moment 128295 1
Razendsnelle laadtijden zijn een belangrijk onderdeel van de nieuwe consolegeneratie. Op Xbox Series X en S worden die laadtijden deels mogelijk gemaakt door DirectStorage. Microsoft maakt deze technologie nu ook beschikbaar voor PC.
PC-games kunnen vanaf nu gebruik maken van DirectStorage. Met deze technologie wordt data van een SSD direct naar een GPU gestuurd zonder dat hij eerst gedecomprimeerd hoeft te worden door de CPU. Het resultaat is drastisch lagere laadtijden. Quick Resume maakt bijvoorbeeld gebruik van DirectStorage.
DirectStorage is beschikbaar op zowel Windows 10 als Windows 11. Maar volgens Microsoft werkt het optimaal op Windows 11. Daar komt bij dat je het maximale uit DirectStorage haalt met een NVMe SSD, al geeft Microsoft aan dat er met alle opslag voordelen mogelijk zijn.

Welke games gebruiken DirectStorage?

Op het moment zijn er helaas nog geen games beschikbaar die DirectStorage gebruiken, maar ontwikkelaars kunnen vanaf vandaag games uitgeven die dat wel doen. De eerste game die van de technologie gebruik gaat maken is Forspoken. Deze had redelijk snel uit moeten komen, maar is uitgesteld naar oktober van dit jaar.
Uiteraard konden laadtijden op PC al behoorlijk snel zijn, maar met DirectStorage kunnen ontwikkelaars er in principe voor kiezen om de snelle laadtijden onderdeel te maken van hun game design.
Een recent voorbeeld van een game die dat deed is Ratchet & Clank: Rift Apart, waarin je zonder laadschermen in andere werelden kunt komen. Aangezien dit een PlayStation-game is, maakt hij geen gebruik van DirectStorage, maar DirectStorage maakt hetzelfde mogelijk op Xbox en PC.