Xbox Series X en PS5 prijs bijna verdubbeld sinds lancering

News
dinsdag, 18 mei 2021 om 12:30
ps5 vs xbox series xf1594719334
De prijzen voor de next-gen consoles, die sinds november 2020 op de markt zijn, blijken flink te zijn gestegen in de afgelopen maanden. Via verschillende prijsvergelijkers wordt duidelijk dat de prijs van de Xbox Series X en de PS5 prijs sinds november 2020 bijna is verdubbeld. Daarbij is het vooral laatstgenoemde die in trek is.
Dat de PlayStation 5 in trek is, is voor niemand een geheim. De next-gen console van Sony is al tijden uitverkocht en zodra er nieuwe voorraad is, verkoopt deze binnen enkele tellen weer helemaal uit. Toch is er een verontrustende trend te zien. Net als met de Nvidia RTX 3080 grafische kaart, neemt de vraagprijs enorm toe. Zo maakt de Pricewatch van Tweakers bijvoorbeeld duidelijk. Daar is te zien dat de PS5 prijs op 30 april een nieuwe piek aantikte, namelijk 972,50 euro. Daarmee is de vraagprijs in nog geen zes maanden tijd bijna verdubbeld.
Ook bij de Xbox Series X valt te zien dat de prijs een stuk hoger ligt. Daar is de prijs sinds de release op 10 november gestegen naar 713,57 euro. Hierbij is de laatste prijsnotering op 15 mei 2021 gemaakt. De stijging qua prijs rondom de Xbox Series X is wel een stuk lager dan bij de PlayStation 5, namelijk 'slechts' 43 procent. Via Marktplaats is de gemiddelde prijs overigens nog een stukje lager, want daar hangt de prijs van de Xbox Series X rond de 600 euro en die van de PlayStation 5 rond de 850 euro.
Opvallend is overigens wel dat de Xbox Series X de laatste tijd meer in trek lijkt te zijn. Via Budgetgaming zijn bijvoorbeeld enorme pieken te zien rondom de voorraadchecker van de Xbox Series X. In april 2021 werd de pagina bijna 30.000 keer bezocht, terwijl de PlayStation 5-pagina rond diezelfde tijd slechts 2700 bezoekers trok.
xbox series x ps5f1616415450

Xbox Series X en PS5 prijs omhoog via doorverkoop

De verhoogde prijs van de Xbox Series X en PS5 heeft vooral te maken met de doorverkoop van de consoles. Dit wordt namelijk in grote getallen gedaan via onder andere het Vraag & Aanbod-portaal van Tweakers zelf, maar ook Marktplaats is een populaire plek waar de next-gen consoles worden doorverkocht. Het grootste verschil met de Nvidia RTX 3080 is dan ook dat de prijsverhoging niet te maken heeft met winkels die de prijs opschroeven, al wordt dit soms ook gedaan.
In de afgelopen maanden zijn verschillende webshops overgestapt op een andere strategie om de PlayStation 5 en Xbox Series X te verkopen. Om scalpers en doorverkoop tegen te gaan worden veelal bundels aangeboden bij onder andere Nedgame, Coolblue en Media Markt. In de bundels zitten naast het systeem vaak ook nog games en/of accessoires gebundeld. Hierdoor is het voor scalpers moeilijker om de console door te verkopen met winst, omdat niet iedereen zit te wachten op de extra games of accessoires die geleverd worden bij de console en de prijs door die extra producten wel hoger wordt.
Hoe lang de opgehoogde prijzen voor de next-gen consoles aanhouden is nog maar de vraag. De productieproblemen van de PlayStation 5 blijven tot minimaal 2022 namelijk nog aanhouden, zo verwacht Sony. Dit heeft te maken met een tekort aan halfgeleiders wereldwijd waardoor de productie vertraagd is.