Xbox gaat met Inworld AI tools maken voor dialogen en quests in games

News
dinsdag, 07 november 2023 om 17:00
starfield planetf1693410421
Xbox ziet ook de mogelijkheden van AI. Samen met Inworld werkt het bedrijf nu namelijk aan AI tools die gebruikt kunnen worden bij het maken van dialogen en quests in games.
De laatste maanden is er veel aandacht voor kunstmatige intelligentie. De technologie zorgt namelijk voor verschillende mogelijkheden, die het leven makkelijker maken of je veel tijd kan besparen. Denk bijvoorbeeld aan alle opties van ChatGPT of het maken van artwork door middel van DALL-E.
Ook op het gebied van gaming wordt er al gebruikgemaakt van AI. Zo is Inworld een paar maanden geleden gekomen met een AI mod voor GTA 5 om spelers te laten praten met NPC’s. Die mod heeft duidelijk indruk gemaakt op Xbox, want de twee partijen hebben een samenwerking aangekondigd.
Via een blogpost laat Haiyan Zhang, de General Manager of Gaming AI bij Xbox, weten dat de techgigant samen met Inworld een AI toolset maakt voor het genereren van dialogen, quests en verhalen.

Een tweeledige AI toolset

Het project voor de samenwerking bestaat uit twee verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is een ‘AI design copilot’. Ontwikkelaars kunnen die tool gebruiken om creatieve ideeën om te doen, een prompt om te toveren tot een volledig script of de AI hele quests te laten genereren.
Het andere onderdeel van het project is een ‘AI character runtime engine’. Die engine kan geïntegreerd worden in een game, waardoor het mogelijk wordt om op dynamische wijze nieuwe verhalen, quests en dialogen te generen. Zo kunnen NPC’s bijvoorbeeld dynamisch reageren op wat de speler net heeft gedaan, zonder dat het gescript overkomt.
Eerder dit jaar kwam Ubisoft met een AI tool om dialogen te schrijven voor games. Het kwam de uitgever op veel kritiek te staan, omdat het ontwikkelaars juist banen zou kosten.