Xbox Controllers nu te gebruiken als toetsenbord

News
vrijdag, 27 oktober 2023 om 16:30
xbox elite core white 2f1662627987
De meeste ontwikkelaars denken goed na over hoe de besturing van een game in elkaar steekt. Maar zelfs de beste besturing kan voor sommige spelers toch onhandig zijn. Xbox introduceert nu een feature die je veel vrijheid geeft om de besturing van een game aan te passen.
Als je een game wil spelen, moet je wel overweg kunnen met de besturing. Sommige games laten je naar hartelust aanpassen welke knoppen wat doen, maar er zijn ook games waarbij dat tegenvalt. Xbox helpt je nu om games te spelen als je niet uit de voeten komt met de toetsenbordbesturing.
Via de Xbox Accessories app op Xbox of PC kun je nu namelijk knoppen op je Xbox Elite Series 2 controller of Xbox Adaptive Controller koppelen aan toetsen op je toetsenbord. Wanneer je die knop indrukt op je controller wordt dan in de game geregistreerd alsof je op een toets of combinatie van toetsen drukte op een toetsenbord. Zo kun je een PC-game zonder controller support toch spelen met een controller, of geef je jezelf wat extra knoppen waar je misschien beter bij kan dan de toets die de game er standaard voor aanwijst.
Er is een kleine beperking in het soort toetsencombinaties dat je kan invullen. Je kunt bijvoorbeeld meerdere modifier-toetsen als alt en shift aan één knop toekennen, maar er kan maar één normale toets aan toevoegen. Je kunt een knop dus instellen om bijvoorbeeld Ctrl + C uit te voeren of Ctrl + Shift + S, maar niet Q + E.

Controller als toetsenbord vooral bedoeld voor toegankelijkheid

Deze nieuwe feature is voornamelijk bedoeld als manier om games toegankelijker te maken. Zoals gezegd kun je nu een controller gebruiken voor games die dat eigenlijk niet ondersteunen en commando’s waarvoor je normaal gesproken meerdere vingers tegelijk nodig hebt met één druk op de knop invoeren. Wanneer een game het toelaat dat je tegelijk een toetsenbord en een controller aansluit zijn de mogelijkheden nog groter.