‘X, eerst Twitter, test meer betaalde abonnementen’

News
vrijdag, 06 oktober 2023 om 18:00
Eén van de eerste veranderingen die Elon Musk aanbracht op Twitter was de introductie van een abonnement waarmee je een blauw vinkje kon krijgen. Dat is tot dusver de enige abonnementsvorm die Twitter aanbiedt. Maar er zou nu gekeken worden naar een aantal nieuwe abonnementen.
Het kan zijn dat X-gebruikers straks meer of minder kunnen betalen voor het platform. Volgens Bloomberg zijn er nieuwe abonnementsvormen besproken met partijen die de overname van (toen nog) Twitter financierden. Momenteel is er alleen X Premium, voorheen Twitter Blue, maar het abonnement zou Basic-, Standaard- en Plus-varianten krijgen.
Er zijn geen prijzen of features aangekondigd voor deze abonnementen, maar in de code van de Twitter-app is eerder wel ontdekt wat de plannen zijn voor het tonen van advertenties. Met Basic zou je evenveel advertenties te zien krijgen als op de huidige gratis versie, terwijl een Standaard-abonnement de advertenties halveert (zoals X Premium nu doet). Met een Plus-abonnement krijg je geen advertenties meer te zien.

Blijft Twitter nog gratis te gebruiken?

Er zijn door die advertentie-aantallen vermoedens dat gratis Twitter/X er binnenkort helemaal uitgaat. Basic heeft voor zover bekend namelijk geen enkel praktisch voordeel ten opzichte van wat nu gratis is. Elon Musk liet eerder al weten dat hij graag wil dat iedereen moet betalen om Twitter te gebruiken. Volgens hem is dat om bots te bestrijden.
Maar mogelijk heeft de zet ook te maken met de financiële situatie van het platform. Musk kocht het voor meer dan het waard was, en de geschatte waarde van X in zijn huidige vorm is maar een fractie van het aankoopbedrag, omdat veel adverteerders wegliepen. Hoewel Twitter nu beweerd dat de meeste adverteerders weer terug zijn, geven ze volgens MediaMatters wel 90 procent minder uit aan Twitter-advertenties dan eerst. Een nieuwe bron van inkomsten is voor Twitter dan ook niet weg.