Windows nu te installeren op Steam Deck

News
vrijdag, 11 maart 2022 om 11:00
screenshot 2021 07 16 092801f1626420534
Ondanks dat de meeste PC-games voor Windows worden ontwikkeld, heeft Valve voor Steam Deck gekozen voor een eigen OS op basis van Linux. Wie toch graag op Windows speelt kan het besturingssysteem nu installeren op Steam Deck. Er zijn alleen nog wat nadelen.
Hoewel Steam Deck vaak een console genoemd wordt, is het eigenlijk een draagbare PC. Valve maakt er dan ook geen probleem van als je een ander besturingssysteem of applicaties wil installeren (al moet je wel uitkijken als één van die applicaties een Nintendo emulator is). Het bedrijf heeft nu de benodigde drivers beschikbaar gemaakt om Windows op je Steam Deck te installeren.
Daar zijn alleen wel wat kanttekeningen bij. Ten eerste zijn er nog geen audio drivers, deze komen later. Daar komt bij dat je op dit moment alleen nog Windows 10 kunt installeren. Wie Windows 11 op Steam Deck wil moet nog even wachten op een update.
Verder kun je nog geen dual boot Steam Deck maken. Als je Windows installeert moet SteamOS van het apparaat af en zit je vast aan Windows tot je het eventueel verwijdert. Een BIOS-update die een dual boot mogelijk maakt is gepland voor SteamOS 3.

Hoe installeer je Windows op Steam Deck?

Mocht je je toch willen wagen aan een Steam Deck met Windows, dan moet je eerst zorgen dat je het besturingssysteem op een USB of microSD hebt. Zet het apparaat uit en druk vervolgens op de aan-knop terwijl je de volumeknop ingedrukt houdt. Vanuit het menu dat je dan krijgt kun je kiezen om Windows te installeren vanaf de USB of MicroSD. Uiteraard moet je ook de benodigde drivers intalleren.
Toch lijkt het voor de meeste gebruikers momenteel onnodig om Windows te installeren. Er zijn namelijk meer dan 1000 games geverifieerd voor Steam Deck. De eisen voor die status zijn hoog, dus alle games die geverifieerd zijn zouden vlekkeloos moeten werken op SteamOS.