Wie wint de Super Bowl?

News
zondag, 12 februari 2023 om 11:00
subscribe to pewdiepie te zien tijdens de super bowl 2019 146166
Het grootste Amerikaanse sportevenement van het jaar, de Super Bowl komt er weer aan! In de finale van het American football seizoen strijden de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs om de meest prestigieuze sportprijs van het land. Wie maakt de meeste kans om de handen om de bokaal te mogen slaan?
De Super Bowl is de grote finale van het American Football seizoen die elk jaar in februari gespeeld wordt tussen de winnaars van de American Football Conference en de National Football Conference, samen onderdeel van de National Football League. De wedstrijd tussen de Philadelphia Eagles en de Kansas City Chiefs begint in de nacht van zondag 12 februari op maandag 13 februari om 00:30 uur en rond 4:30 weten we wie de winnaar is geworden. Wie maakt de grootste kans om als winnaar van het veld te stappen?
Kijken we naar voorgaande edities van de Super Bowl, dan zien we dat de Kansas City Chiefs in het recente verleden al eerder in de Super Bowl mochten optreden. Zowel in 2020 (gewonnen van de San Francisco 49ers) als in 2021 (verloren van de Tampa Bay Buccaneers) stonden zij op het veld. In totaal stonden zij vier keer eerder in de finale, twee keer gewonnen en twee keer verloren.
De Eagles moeten wat verder terug in de geschiedenis, zij stonden in 2018 voor het laatst in de Super Bowl, toen wonnen zij van de New England Eagles. Dat was ook hun enige keer dat ze wonnen, twee keer eerder verloren zij. Historisch gezien zijn de Chiefs dus in het voordeel.

Wie speelt er beter?

Kijken we naar de route die beide teams hebben moeten nemen om in de Super Bowl te komen, dan zien we dat de Chiefs behoorlijk wat moeite hadden met de Cincinnati Bengals, die ze uiteindelijk met 23 - 20 wisten te verslaan. De Eagles hadden beduidend minder moeite met de San Francisco 49ers, die ze onverwacht eenvoudig met 31-7 wisten af te troeven.
Ook in de ronde daarvoor hadden de Eagles het al beduidend makkelijker met hun playoff-wedstrijden dan de Chiefs, die ook Jacksonville duidelijk moeilijker af wisten te schudden, maar uiteindelijk toch met 20-27 als winnaar van het veld stapten.
Op basis van de playoffs zijn de Eagles dus duidelijk favoriet.

Wat zeggen de wedkantoren?

Wie een goede inschatting wil van de kansen van beide teams doet er goed aan te kijken naar de wedkantoren. Daar zitten immers strategen wiens werk het is om een dergelijke goede inschatting te kunnen maken.
ij de bookmakers zijn op het moment van schrijven de Eagles licht favoriet, maar het verschil is niet echt heel erg groot. Wie nu $10 inzet op de Eagles krijgt bij winst $17,52 terug, terwijl een inzet van $10 op de Chiefs nu $21 oplevert bij winst.
Op basis van deze statistiek zijn de Eagles dus in het voordeel.

Wie wint de Super Bowl?

Alle beschouwingen ten spijt zal de Super Bowl uiteindelijk gewoon op het veld beslist worden. Het zou zeker niet de eerste keer zijn dat de underdog uiteindelijk met de bokaal in de handen staat.
Kijken we naar de historie, de play-offs en wat de bookmakers er va n zeggen, dan zijn de Eagles favoriet. Maandag ochtend vroeg, rond 4:30 weten we of zij het ook daadwerkelijk waar hebben weten te maken.