WhatsApp test functie om nepnieuws te ontmaskeren

News
vrijdag, 27 maart 2020 om 9:37
whatsapp 892926 1920f1579702769
Het gebeurt steeds vaker. Rond verkiezingen of in onzekere tijden als nu met het coronavirus wordt er veel nepnieuws verspreid. Berichten met nepnieuws worden snel geloofd en gedeeld. WhatsApp test een functie waarbij doorgestuurde berichten direct naar Google search gestuurd kunnen worden. Hiermee valt nepnieuws eerder te ontmaskeren.
Door het coronavirus leven we in onzekere tijden. Er is grote behoefte aan kennis en zekerheid. Dergelijke omstandigheden zijn ideaal voor de verspreiding van nepnieuws. Een echt lijkend berichtje is zo gemaakt en wordt al snel duizenden keren doorgestuurd. Social media stellen alles in het werk om de verspreiding van nepnieuws via diensten als Facebook, Twitter en WhatsApp terug te dringen. Eerder ging Google al de samenwerking aan met de WHO om een speciaal WhatsApp account aan te maken waar mensen gevalideerde informatie kunnen vinden en informatie over nepnieuws kunnen krijgen.
Nu lijkt Google een volgende stap te maken. Er wordt een nieuwe functie voor WhatsApp getest die het mogelijk maakt om doorgestuurde berichten direct naar Google Search te sturen. Hierdoor wordt het makkelijker om te deze berichten te controleren op waarheidsgehalte. De doorgestuurde berichten worden voorzien van een vergrootglas-icoontje. De lezer kan door het vergrootglas aan te klikken de tekst meteen doorsturen naar Google Search en zo controleren of dit bericht bekend is als nepnieuws.

Nepnieuws in vele vormen

De aard van nepnieuws kan veel vormen aannemen. Zo zijn er de standaard kettingbrieven met teksten als "Stuur dit bericht door naar 10 personen of er gebeurt iets ernstigs". Deze zijn vrij onschuldig, maar kosten vooral bandbreedte. Berichten van andere categorie zijn die met misinformatie. Misinformatie is gebaseerd op geruchten en kan bewust of onbewust verkeerd doorgegeven worden. Een bekend voorbeeld hiervan is de poema die in 2005 op de Veluwe rond zou lopen, maar uiteindelijk een grote huiskat bleek te zijn. Een ander voorbeeld is een waarschuwing voor hoge kosten als je gebeld wordt door een bepaald 06- mobiele telefoonnummer. In dit laatste geval is het bericht met foute informatie waarschijnlijk moedwillig verspreid. Ook rond vaccinatie, verkiezingen en nu ook rond het coronavirus doen diverse nepberichten de ronde.
Met deze nieuwe functie hoopt Google dat het makkelijker wordt dergelijke berichten sneller te ontkrachten, waardoor deze minder verspreid worden. De nieuwe functie is nog niet publiekelijk beschikbaar.

Populair Nieuws