WhatsApp-fraude blijft maar stijgen in 2020

News
vrijdag, 29 mei 2020 om 14:30
whatsappf1593000231
De laatste tijd hebben sommige mensen te maken gekregen met WhatsApp-fraude. Maar het is niet minder geworden. Integendeel, er worden steeds meer slachtoffers getroffen met WhatsApp fraude.
Sinds de coronacrisis blijft het aantal meldingen van WhatsApp-fraude stijgen. De politie noemt dit ook wel vriend-in-noodfraude in deze tijd. Voordat de coronacrisis begon waren er in Amsterdam een aantal meldingen van WhatsApp-fraude per week. Half maart is dat gestegen naar tien mensen per week. In begin mei is het zelfs nog meer gestegen naar 12 mensen per week.
In mei pakte de politie nog 24 mensen op voor WhatsApp fraude die deze truc gebruikten. Daarnaast zijn er ook berichten in omloop waarbij fraudeurs doen alsof ze van de belastingdienst zijn en een betalingsachterstand melden.
In de eerste vier maanden van 2020 zijn ruim 3500 meldingen binnengekomen bij de Fraudehelpdesk. Dat is al meer dan de 2663 meldingen die in 2019 binnen kwamen. Het grootste aantal komt volgens Fraudehelpdesk in april voorbij met ruim 1000 meldingen.
Sinds je op 30 april online aangifte kan doen tegen Whatsapp-Fraude zijn er veel meer meldingen bijgekomen. Zeker nu wel allemaal thuiszitten en we vaker social media gebruiken zijn we nog kwetsbaarder geworden voor WhatsApp-fraude.
whatsapp update beveiliging je berichten zijn veilig voortaan 144894

Hoe herken je WhatsApp-fraude?

Gelukkig kun je WhatsApp-fraude ook voorkomen. Wanneer je een berichtje krijgt van een onbekend nummer en diegene zich voor doet als een bekende moet je al alert zijn. Meestal als de fraudeur om geld vraagt is dat met spoed. Als de persoon dan ook alleen maar kan communiceren via WhatsApp en bijvoorbeeld niet kan bellen moet je al eigenlijk uitgaan van WhatsApp-fraude.
Om te voorkomen dat je WhatsApp account wordt gekaapt kun je bij je instellingen een code invoeren zodat je met een code die je makkelijk kan onthouden veilig op WhatsApp kan. Om je telefoon helemaal veilig te maken kan je ook nog een code instellen voor je voicemail.
Als je toch slachtoffer bent geworden van WhatsApp-fraude kun je het beste aangifte doen en screenshots maken van de gesprekken met de fraudeur als bewijsmateriaal. Neem ook contact op met je bank voor een vergoeding van de schade.