‘WhatsApp dreigde met vertrek uit Nederland’

News
dinsdag, 07 juni 2022 om 13:00
whatsappf1631522124
WhatsApp is in Nederland één van de populairste manieren om contact te houden. De app is bijna niet meer weg te denken, maar het lijkt erop dat een vertrek uit Nederland een tijdje niet heel ver weg was. De dienst was het namelijk niet eens met een wens voor een ‘achterdeurtje’ in haar encryptie.
Berichten op WhatsApp en de meeste andere chatdiensten maken gebruik van end-to-end encryptie, waardoor alleen de afzender en ontvanger van een bericht de inhoude van dat bericht kunnen zien. Dat leidt tot grote frustratie bij opsporingsdiensten, voor wie het veel moeite is om criminele inhoud op WhatsApp te vinden. Daar wilde het Ministerie van Justitie wat aan doen.
Tijdens de regeerperiode van het vorige kabinet werd door Justitie het idee geopperd om een achterdeur in de encryptie te bouwen, zodat de berichten ook gezien konden worden door bijvoorbeeld de politie. Daar zaten WhatsApp en Moederbedrijf Meta (destijds nog Facebook) niet op te wachten, zo meldt NRC. Er zou zelfs gedreigd zijn om WhatsApp terug te trekken uit Nederland als een dergelijk achterdeurtje verplicht werd.
De bezwaren draaien vooral om veiligheid en privacy, zoals ook bij het voorstel van de EU dat grote diensten compatibel moeten worden met kleinere apps.. Als er een eenvoudig achterdeurtje in WhatsApp komt zouden ook kwaadwillende partijen daarvan gebruik kunnen maken. Niet alleen WhatsApp, maar ook het Ministerie van Economische zaken heeft daarom bezwaren tegen zo’n stap. Encryptie is een belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld online betaalverkeer, dus de economie zou ook kunnen leiden onder een achterdeurtje.

Justitie zoekt nog steeds naar privacy-behoudende oplossing

Tot dusver is er nog geen mogelijkheid gevonden om encryptie in chatberichten te omzeilen zonder dat de dienst daar minder veilig van wordt. Wel is justitie nog steeds op zoek naar een manier om dat te bereiken. Er zijn veel criminele activiteiten die via WhatsApp en andere chatdiensten ongestoord kunnen plaatsvinden.