Als je kijkt naar hoeveel verschillende LEGO-steentjes er zijn, is het best knap dat ze bijna allemaal op meerdere manieren aan en op elkaar te zetten zijn. Toch is niet alles dat eventueel werkt aan te raden. Er zijn zelfs technieken die “illegaal” zijn.
De term illegaal is natuurlijk enigszins overdreven. Je gaat niet de cel is als je je LEGO verkeerd in elkaar zet. Maar er zijn manieren waarop je LEGO in elkaar zou kunnen zetten, die eigenlijk niet mogen. Maar wat voor technieken zijn dat en hoe herken je ze?
De reden dat sommige bouwtechnieken illegaal zijn, is dat ze spanning of druk uitoefenen op een steentje, terwijl het daar niet tegen kan. Het is dus sowieso illegaal om iets te bouwen waarvoor je een steentje dat niet buigzaam is zou moeten buigen. Alles dat een steentje op de lange termijn kan beschadigen of vervormen wordt als illegaal gezien.
Een goed voorbeeld is de Technic pin, de stukjes die in gaatjes verdwijnen en vervolgens vastklikken. Deze steentjes moeten daadwerkelijk klikken. Aan de uiteinden zijn ze namelijk breder dan in het midden en hetzelfde geldt voor de gaten waar ze in moeten. Als je een Technic pin zo gebruikt dat het bredere uiteinde niet aan de andere kant van het gat weer “bovenkomt”, wordt het uiteinde samengeknepen.
As dat lang genoeg zo blijft is het niet meer terug te draaien. In dat geval kunnen ze helemaal niet meer klikken. Je hebt dan niets meer aan de hele pin, dus vandaar dat deze techniek niet mag.
Om vergelijkbare redenen moeten steentjes ook daadwerkelijk op elkaar passen. Een techniek waarbij steentjes tegen elkaar liggen op een manier waarbij er één niet genoeg ruimte heeft, is illegaal. Soms lijkt iets te passen, maar is het iets lastiger dan normaal om het vast te maken. In dat geval komen de maten waarschijnlijk minder goed overeen dan je denkt en kun je de steentjes beter niet aan elkaar vastmaken.
Er zijn ook mensen die het omgekeerde als illegaal zien: steentjes die helemaal niet aan elkaar vast zitten. Dat is niet per se schadelijk voor je steentjes, maar het klopt niet met het doel van LEGO, namelijk steentjes aan elkaar vastmaken. Als iets verwijderbaar moet zijn, of om andere redenen los hoort te zitten is het een ander verhaal, maar een steentje dat niet hoort te bewegen moet volgens veel bouwers ook echt vast zitten.
Maar het moet ook weer niet muurvast zitten, want LEGO moet ook uit elkaar gehaald kunnen worden. De plastics kunnen op manieren met elkaar reageren waardoor steentjes veel te moeilijk loskomen. Als een kind zijn steentjes niet los kan krijgen is de bouwtechniek illegaal.
Helaas is er geen officiële lijst van elke techniek die illegaal is. Maar het is wel bekend dat sets in principe niet op de markt gebracht worden als er illegale technieken in zitten. Ontwerpers van officiële sets mogen dus geen technieken toepassen die steentjes beschadigen of te goed aan elkaar vastmaken.
De beste manier om te voorkomen dat je illegale bouwtechnieken gebruikt, is dus om nooit iets te doen wat je nog nooit in een officiële set hebt hoeven doen. Maar let daarbij wel op dat je je baseert op recente sets. In het verleden zijn er namelijk wel eens sets op de markt gekomen met technieken die nu illegaal zijn.
Zoals gezegd is het niet zo dat je in de problemen komt als je een keer een illegale techniek gebruikt. Als je iets helemaal voor jezelf bouwt en het niet erg vindt om een steentje mogelijk op te offeren, kun je doen wat je wil. Maar als je je steentjes heel wil houden, of iets ontwerpt voor een ander, kun je maar beter geen technieken gebruiken waar je enige twijfel bij hebt: als het niet goed voelt, zoek dan een alternatief.