Zo kun je een vervangende sticker voor een LEGO-set regelen

Article
zondag, 09 juni 2024 om 16:00
lego steentjes
Een LEGO-set kan soms opvallend veel detail halen uit goed geplaatste steentjes. Maar voor sommige puntjes op de i gaat er soms een sticker op een steentje. Die zijn alleen relatief kwetsbaar, dus het is handig om te weten wat je kan doen als het een keer mis gaat.
Als je veel LEGO-sets bouwt, ben je intussen vast aardig bedreven in het plakken van stickers. Bedrukte steentjes zijn duurder, dus met name in sets gebaseerd op populaire media als Marvel of Star Wars zijn er vaak details waarvoor er een stickervelletje bij een set wordt gestopt. Maar ja, een ongeluk zit in een klein hoekje en straks ligt je sticker in tweeën of zit hij compleet scheef op je steentje.

Check je set bij de klantenservice

In het geval van een nieuwe set is het gelukkig niet al te lastig om aan een vervangende sticker te komen. Als je een beschadigde sticker hebt, of als het hele velletje niet eens in de doos zat, hoef je alleen maar even bij de online klantenservice te kijken. Als je helemaal naar beneden scrollt op LEGO.com kom je een linkje “Vervangende onderdelen” tegen.
Als je daar op klikt kun je vervolgens kiezen voor “ontbrekende steentjes” of “kapotte steentjes”. Daar vul je vervolgens het nummer in van de set waarvoor je een vervangende sticker zoekt. Na een paar keer klikken kun je vervolgens kiezen of je op zoek bent naar stickers of steentjes. Kies je voor stickers, dan krijg je elk stickervel dat bij de set hoort te zien en kun je aangeven dat je het graag toegestuurd zou krijgen.
lego 708088 1280

Stickers niet lang in omloop

Het is trouwens wel belangrijk om een vervangende sticker op tijd te bestellen. Waar je vervangende steentjes vaak jaren later nog kunt krijgen, geldt dat niet voor stickervellen. Steentjes worden in meerdere sets gebruikt, dus ook al is een set uit de handel, dan blijven de steentjes meestal gewoon in productie.
Maar stickers worden voor specifieke sets gemaakt. Het is dus voor LEGO niet bepaald rendabel om een stickervel heel lang nadat een set uit de handel is te blijven maken. Als een sticker van een oudere set is beschadigd kan het zijn dat je pech hebt. Er zijn partijen die replica’s maken, maar dan is het slim om wat reviews te lezen om te kijken of de kwaliteit een beetje aan de verwachting voldoet.

Hoe voorkom je dat je sticker beschadigd raakt?

Het is natuurlijk het fijnst als je helemaal geen stickers hoeft te vervangen. Voorzichtig en nauwkeurig plakken kan dan enorm helpen. In onze ervaring is het handig om daarvoor de brick separator te gebruiken, een (meestal oranje) instrument dat tegenwoordig met veel sets wordt meegeleverd. Als je je sticker eerst met een klein hoekje op de achterkant van de brick separator plakt, is het vrij makkelijk om hem vervolgens voorzichtig naar het bedoelde steentje te manoeuvreren.