Viaplay blokkeert kijkers met een VPN

News
maandag, 25 juli 2022 om 9:34
viaplay met tekstf1648643997
Er zijn heel wat redenen om een VPN te gebruiken, maar veel mensen gebruiken er één om content te streamen die alleen regionaal beschikbaar is. Viaplay-kijkers lopen er alleen tegenaan dat het niet lukt om de dienst te gebruiken met een VPN. Wie het probeert krijgt een zwart beeld.
Rechten voor het uitzenden van films, series en sportevenementen worden meestal per land verkocht. Daardoor is de content op een streamingdienst lang niet altijd gelijk. Om toch content uit het buitenland te kijken, of om juist vanuit het buitenland Nederlandse content te kijken, gebruiken veel mensen een VPN.
Veel streamingdiensten proberen dat alleen te voorkomen, vaak omdat ze dat verplicht zijn tegenover de partij waarvan ze uitzendrechten hebben gekocht. Viaplay-kijkers merken nu dat ook Viaplay VPN-gebruik blokkeert. Wie bijvoorbeeld de GP van Frankrijk uit het buitenland probeerde te volgen liep tegen problemen aan.
In de voorwaarden en op de een support-pagina van Viaplay staat ook vermeld dat deze VPN-blokkade van kracht is. De dienst is verplicht om klanten toegang te geven in de hele EU en Europese Economische Ruimte, maar wie een dergelijk IP-adres heeft via een VPN kan geen Viaplay streamen. Wie op vakantie buiten de EU dus iets uit het Nederlandse aanbod van Viaplay wil zien heeft pech, maar binnen de EU kun overal kijken mits je geen VPN gebruikt.

Veel ontevredenheid over Viaplay

Het is zeker niet de eerste keer dat sommige klanten struikelen over de dienstverlening van Viaplay. Er zijn bijvoorbeeld veel klachten over de beeldkwaliteit en het commentaar tijdens F1-uitzendingen, waarbij het ook tijdens de GP van Frankrijk weer raak was. Volgens de CEO van Viaplay gaat het om een luide minderheid, maar ook die heeft volgens hem recht op een betere ervaring met de dienst.