Verstappen kan opgelucht ademhalen: "Die geruchten zijn complete onzin"

News
donderdag, 13 oktober 2022 om 9:30
max verstappen kelly piquetf1663859998
De FIA en Red Bull Racing zijn het voorlopig nog niet eens over de financiën van 2021. Welke straf er komt is dan ook nog onzeker, maar volgens Helmut Marko kan Max Verstappen in ieder geval opgelucht ademhalen.
Begin deze week werd officieel bekendgemaakt door de FIA dat Red Bull Racing zich niet aan de budget cap heeft gehouden in 2021. Het team is het daar alleen niet mee eens en zegt zich wel degelijk aan de regels te hebben gehouden. Er schijnt onduidelijkheid te zijn over welke kosten wel en niet onder de budget cap vallen.
Vanwege het overschrijden van de budget cap kan de FIA besluiten om Red Bull Racing om verschillende manieren te straffen. Zo kunnen er punten worden afgetrokken van het constructeurskampioenschap, maar ook van de coureurs. Op die manier zou Max Verstappen dan toch zijn titel uit 2021 kunnen kwijtraken aan Lewis Hamilton.
Helmut Marko, de adviseur bij het team en de rechterhand van Red Bull-baas Dieter Mateschitz, zegt alleen dat Verstappen zich geen zorgen hoeft te maken. Dat laat hij weten in gesprek met F1-Insider.com.

“We zijn ons nog niet bewust van enige schuld, dus de gesprekken met de FIA zijn nog gaande. Maar geruchten dat Max bijvoorbeeld zijn WK-titel van 2021 zou kunnen verliezen, zijn complete onzin. In het verleden is gebleken dat zelfs maximale inbreken op het reglement door de FIA zeer mild zijn bestraft.”

Coureurs eerder gespaard door de FIA

Marko doelt met zijn uitspraak op een aantal eerdere voorvallen, waarbij teams bewust vals hebben gespeeld, maar waarbij de coureurs zijn gespaard. In 2013 hield Mercedes bijvoorbeeld een illegale bandentest met Pirelli, waarbij Hamilton en Nico Rosberg zelfs reden met neutrale helmen om niet op te vallen.
Eerder in 2007 werd de Formule 1-wereld geschokt door het zogeheten Spygate. Destijds werd geheime, technische informatie doorgespeeld naar het team van McLaren door een voormalige medewerker van Ferrari. Uiteindelijk werd McLaren gediskwalificeerd uit het kampioenschap van 2007, maar mochten de coureurs (Hamilton en Fernando Alonso) hun punten houden.