Verstappen, Hamilton en Alonso zorgen voor nieuw record

News
dinsdag, 04 april 2023 om 9:30
max verstappen lewis hamilton fernando alonso gp australie 2023f1680592444
Afgelopen zondag stond er flink wat ijzerwerk op het podium van de Grand Prix van Australië. Met Max Verstappen, Lewis Hamilton en Fernando Alonso is er bovendien een nieuw record neergezet in de Formule 1.
Zondag was het een lange tijd onduidelijk wie er nu precies op het podium terecht zou komen. De nummers één en twee waren bekend, respectievelijk Max Verstappen en Lewis Hamilton, maar over de laatste plaats werd druk overlegd door de FIA. Het kon Carlos Sainz worden, Fernando Alonso en zelfs Nico Hülkenberg - die nog nooit op het podium gestaan heeft in de Formule 1.
Uiteindelijk heeft de FIA besloten om de ronde voor de derde rode vlag terug te draaien, waardoor Alonso weer terug op het podium kwam. Daarmee is ook meteen een nieuw record neergezet. Met Verstappen, Hamilton en Alonso op het podium stonden er maar liefst elf wereldtitels naast elkaar.

Wie had het record eerst in handen?

Het record stond eerder nog op tien wereldtitels, tijdens de Grand Prix van Turkije 2020. Lewis Hamilton en Sebastian Vettel stonden toen op het podium, naast Sergio Perez. Die race behaalde Hamilton precies genoeg punten om zijn zevende titel te claimen, maar officieel was hij nog niet gehuldigd als kampioen van 2020. Technisch gezien bleef het aantal titels op het podium daarom op tien steken.
Ook eerder stonden er tien wereldtitels op het podium in de Formule 1, in 2012. Michael Schumacher wist dat seizoen één keer het podium te halen in Valencia en stond toen naast Fernando Alonso en Kimi Raikkonen. Net zoals afgelopen zondag stonden er toen dus ook drie wereldkampioenen op het podium.