Vandaag stopt Google Stadia er officieel mee

News
woensdag, 18 januari 2023 om 20:00
google stadia premiere edition vervangt de founders edition 154730f1571166893
Eén van de meest bekende cloud gaming-diensten komt nu toch ten einde. Na vandaag stopt Google Stadia er namelijk officieel mee en kan de dienst niet meer gebruikt worden.
Google Stadia werd in 2019 groots aangekondigd door Google. De Amerikaanse techgigant wilde met de dienst het ‘Netflix voor games’ worden, door abonnees games te laten streamen via hun televisie, computer of laptop. Maar in plaats van een gaming PC of console heb je zelf juist geen hardware nodig om je games te laten draaien. Dat doet Google zelf op een server en geeft de speler de controle via de cloud.
Het klonk als een goed idee, maar toch is Google Stadia uitgelopen tot één grote flop. In 2021 stopt Google al met het ontwikkelen van eigen games voor Stadia en vorig jaar is aangekondigd dat de stekker er helemaal wordt uitgetrokken. Dat gebeurt nu officieel op 18 en 19 januari, afhankelijk van waar je je bevindt op de wereld.

Waarom stopt Google Stadia ermee?

De reden dat Google met de dienst stopt komt niet doordat de technologie niet werkt, maar omdat het bedrijf naar eigen zeggen ‘geen grip krijgt op de gebruikers’. De cloud-technologie van Stadia wil Google daarom in de toekomst nog wel gaan gebruiken voor bijvoorbeeld YouTube of de Google Play Store.
Eén van de redenen waarom Google maar niet genoeg klanten aan zich wist te binden, komt waarschijnlijk ook door de concurrentie. Microsoft is ook bezig met cloud gaming via de Xbox Game Pass en Nvidia heeft in de tussentijd GeForce NOW gelanceerd. Voor die diensten betaal je ook alleen een abonnement en krijg je toegang tot games, terwijl je voor Google Stadia juist los games moest aanschaffen.