Vanaf deze datum stopt KPN met het 3G-netwerk

News
maandag, 21 februari 2022 om 16:30
512gb telefoons komen eraan 128585
Binnenkort zal je via KPN geen verbinding meer kunnen maken met het 3G-netwerk. De provider maakte een tijdje terug dit plan al bekend, maar komt nu met een exacte datum: 31 maart 2022.
‘’De toename van het dataverbruik in de afgelopen jaren, maar ook de databehoefte in de toekomst, vragen om een netwerk dat hiervoor geschikt is,’’ aldus KPN. Om de kwaliteit van het 4G- en 5G-netwerk te verbeteren zal KPN daarom stoppen met het 3G-netwerk. De netwerkcapaciteit die hierdoor vrijkomt zal gebruikt worden voor 4- en 5G. KPN-klanten zullen volgens de provider profiteren van meer capaciteit en hogere snelheden.
KPN gaf in 2018 al aan om 3G niet langer te ondersteunen, omdat toentertijd 95 procent van haar klanten op het 4G-netwerk zat en dat alleen maar zou toenemen. Nieuwe toestellen worden standaard uitgerust met 4G en ook de bundels bij KPN leveren 4G-snelheden. KPN belooft om voordat 3G niet meer ondersteund wordt, voor een goedwerkend 4G-netwerk te zorgen in alle regio’s in Nederland.
Wie wel nog van 3G gebruikmaakt kan upgraden naar 4G door de oude simkaart te vervangen. Het kan ook zijn dat je in de instellingen van je telefoon 4G nog moet activeren. Als dit niet mogelijk is bij jouw telefoon of je in een regio bent waar geen 4G- of 5G-dekking is, val je per 31 maart terug op de 2G-verbinding.

Wat gebeurt er als je terugvalt naar 2G?

Terugvallen op 2G komt helaas met een aantal nadelen. Zo is de internetverbinding langzamer, is de geluidskwaliteit van bellen minder goed, en kun je niet internetten en bellen tegelijk. Het 2G-netwerk blijft wel tot minstens april 2025 beschikbaar.