Valve test ook Linux ports voor Steam Deck

News
maandag, 21 februari 2022 om 13:00
steam deck valve close upf1628604674
De OS van Valve’s Steam Deck is gebaseerd op Linux, ondanks dat de meeste games vooral voor Windows worden ontwikkeld. Hoewel Valve in principe een compatibiliteitslaag (Proton) gebruikt om Windows games op hun handheld te laten werken, kijkt het bedrijf nu ook naar native Linux Ports.
Valve gebruikt altijd al Proton om Windows-games ook aan te kunnen bieden op Linux, zo ook met Steam Deck. Dat gold ook voor games die wel degelijk Linux-port hadden. Nu geeft het bedrijf alleen aan dat het zoveel mogelijk Linux-ports gaat testen.
Valve wil er naar toe dat Proton alleen nog aangeraden wordt als de Linux-versies niet goed werken. Dat wil zeggen dat een game niet door een compatibiliteitstest komt, of andere serieuze problemen heeft. Het is de bedoeling dat spelers zo altijd de beste ervaring hebben op Steam Deck.
In principe betekent dit misschien dat games op Linux in de toekomst betere Linux-ports kunnen verwachten. Dat geldt zowel voor Steam Deck als voor ander Linux-computers. Toch zeggen sommige spelers niet helemaal blij te zijn met deze ontwikkeling.

Wat voor problemen zijn er met gamen op Linux?

Een Linux-port is voor weinig ontwikkelaars een prioriteit. Soms worden bijvoorbeeld DLC’s alleen op Windows uitgegeven terwijl de base game wel een Linux-versie heeft. Proton is juist belangrijk voor Valve’s aanbod op Steam Deck, dus de verwachting is juist dat Windows versies via Proton beter zullen werken op Linux dan de meeste native ports.
Valve blijft wel de optie aanbieden om via Proton te spelen, zelfs als er een Linux-versie is goedgekeurd. De hoop is natuurlijk dat Linux-ports beter worden, maar de veiligere optie om de Windows-versie te spelen via Proton blijft gelukkig bestaan.