Valve komt met eigen Nintendo Switch genaamd Steam Deck

News
vrijdag, 16 juli 2021 om 10:00
screenshot 2021 07 16 092801f1626420534
Terwijl Nintendo een kleine upgrade heeft aangekondigd voor de Nintendo Switch, komt Valve nu wel met een krachtige handheld. Het bedrijf heeft namelijk de Steam Deck aangekondigd!
De afgelopen weken zaten we met smart uit te kijken naar de aankondiging van de Nintendo Switch Pro - een krachtigere versie van de reguliere Switch. Die is er niet gekomen, maar binnenkort kunnen we toch aan de slag met een krachtige handheld console. Valve heeft namelijk de Steam Deck officieel aangekondigd.
Hoewel de Steam Deck qua uiterlijk vrij veel overeenkomt met een Nintendo Switch Lite - de afmetingen zijn alleen iets groter - zit er een groot verschil in de kracht van beide apparaten. De Steam Deck heeft namelijk de mogelijkheden van een gaming PC, dankzij de hardware van het apparaat. Intern zit er namelijk een custom AMD APU ingebouwd, met een 4 core, 8 thread CPU en 8 RDNA 2 compute units. Met de hardware kan je games - volgens de hands-on van IGN - opvallend goed draaien op het 7-inch grote scherm met een resolutie van 1280x800. Zo kan Star Wars Jedi: Fallen Order soepel op high settings gedraaid worden.

Toegang tot je hele Steam library

Het is dan ook de bedoeling dat je met de Steam Deck alle games in je Steam Library kan spelen waar je maar wil, wanneer je maar wil. Daarnaast zou het voor ontwikkelaars ook mogelijk moeten zijn op hun eigen apps te laten draaien op de handheld. Naast de knoppen en thumbsticks heeft de Steam Deck dan ook twee touchpads die kunnen fungeren als muis.
De Steam Deck van Valve moet in december 2021 gelanceerd worden, waarbij een basismodel met 64GB opslag en een carrying case 419 euro zal kosten. Voor 549 heb je een model met meer en snellere opslag (256GB aan NVMe SSD), terwijl het 679 euro-kostende topmodel 512GB aan opslag biedt, speciaal anti-glare glas en een exclusieve carrying case. Vanaf 16 juli 19:00 Nederlandse tijd is het mogelijk om de Steam Deck te reserveren.