Update - Marvel VFX-artiesten hebben vakbond opgericht

News
donderdag, 14 september 2023 om 15:30
guardians of the galaxy vol 3f1683296403
Eerder deze maand kwam naar buiten dat ook Marvels VFX-artiesten het zat zijn hoe zij behandeld worden en een vakbond willen. Deze vakbond is nu bijna rond.

Update - VFX-artiesten eens over vakbond

De VFX-artiesten van Marvel hebben woensdag gestemd om een interne vakbond op te richten. Daar kwam een duidelijk antwoord uit. De artiesten zijn het namelijk unaniem eens geworden over de oprichting van een vakbond. Daarmee is het de in-house groep van VFX-artiesten die zich unionizen.
Origineel bericht:
De International Alliance of Theatrical Stage Employees (IATSE) en Disney/Marvel hebben een bedongen verkiezingsovereenkomst bereikt. Dit betekent dat de interne visual effects-artiesten van Marvel binnenkort kunnen stemmen of ze lid willen worden van een vakbond (via The Hollywood Reporter). Het is de bedoeling dat er een nieuwe, nationale VFX-vakbond ontstaat.
De verkiezing begint 21 augustus. VFX-artiesten hebben tot 11 september om hun stem uit te brengen. De stembiljetten worden geteld door een derde partij en als de meerderheid voor stemt, wordt de vakbond gecertificeerd. Een overgroot deel van de VFX-artiesten werkzaam voor Marvel heeft al autorisatiekaarten ondertekend die aangeven dat ze vertegenwoordigd willen worden door een vakbond, dus de vakbond komt er zo goed als zeker.
Alleen VFX-artiesten die rechtstreeks voor Marvel werken mogen stemmen. Het bedrijf huurt ook nog duizenden artiesten in die bij externe VFX-studio’s werken. Als het aan IATSE ligt is de vakbond straks voor alle VFX-werknemers, of ze nu rechtstreeks in dienst zijn van de studio’s, de productie of externe VFX-bedrijven. ‘’De meerderheid van de VFX-werknemers zou hun thuis moeten kunnen vinden in deze nieuwe vakbond,’’ vertelt IATSE organisator Mark Patch aan The Hollywood Reporter.

Gaan de VFX-artiesten ook staken?

Schrijvers en acteurs staken al langer voor onder andere betere werkomstandigheden en een hoger salaris zodat ze het hoofd boven water kunnen houden. Ook VFX-artiesten krijgen het flink te verduren in Hollywood. Zij draaien vaak lange werkdagen, zeven dagen per week. Wanneer de vakbond eenmaal werkelijkheid is, is het dus aannemelijk dat ook zij gaan staken.
Dit is bericht is bijgewerkt op 14 september 2023.