Twitter krijgt eerste boete voor overtreden Europese privacyregels

News
dinsdag, 15 december 2020 om 15:00
aantal twitter gebruikers hoger dan eind 2018 149909
Toen de Europese Unie kwam met strenge privacyregels, was er veel tegenstand vanuit techbedrijven. De eerste boete voor het overtreden van de regels is nu uitgedeeld, aan sociale media platform Twitter.
Hoewel de nieuwe regels al zijn ingegaan in mei 2018, is er nog geen enkel bedrijf ervoor op de vingers getikt. Ten minste, tot nu toe. Twitter krijgt namelijk een boete van 450.000 euro van de Data Protection Commission, die Ierse waakhond voor privacyregels. Het techbedrijf is in Europa gevestigd in Ierland - evenals Facebook en LinkedIn - en moet dus worden gecontroleerd door de DPC.
De boete is het gevolg van een bug in de Android versie van Twitter. Door de bug werden Tweets die eigenlijk afgeschermd hadden moeten worden toch wel getoond. Nu klinkt dat vrij hard om daarvoor een boete voor uit te delen, maar dat komt mede door de afhandeling van de bug. Twitter is verplicht om zoiets aan te geven bij de DPC en dat heeft het bedrijf in januari 2019 gedaan. De bug bestond alleen al sinds november 2014. Daarnaast wordt Twitter ook verwijdt dat het bedrijf de bug niet goed heeft gedocumenteerd. Dat meldt de DPC op haar website.

DPC nog niet klaar met Twitter

Twitter heeft in een verklaring aangegeven dat de late communicatie komt door de personeelsbezetting tussen Kerst en Nieuwjaarsdag in 2018. Het social media platform is alleen niet van plan om de boete aan te vechten.
De DPC is voorlopig nog niet klaar met Twitter en andere social media bedrijven. De waakhond heeft namelijk nog een onderzoek lopen naar Twitter, evenals naar Apple, Google en Facebook.

Populair Nieuws