Twitch streamers overspoeld door copyright claims

News
woensdag, 10 juni 2020 om 8:00
In de afgelopen dagen hebben veel Twitch streamers te maken gekregen met een groot aantal copyright claims op hun clips. Met name oudere clips worden geclaimd door de Recording Industry Association of America (RIAA) op basis van auteursrechtelijk beschermde audio die in de clips te horen is. Veel streamers maken zich zorgen omdat een te groot aantal legitieme claims kan leiden tot een permanente ban van het platform.
Clips zijn korte highlights uit streams die door kijkers worden aangemaakt. Streamers met een lange carrière hebben vaak grote hoeveelheden oude clips op hun Twitch-pagina staan, wat nu tot problemen leidt. De copyright claims die nu binnenkomen zijn voornamelijk op oudere clips uit de periode 2017-19.
De grote backlog aan clips, samen met de leeftijd van die clips heeft het in de afgelopen dagen gemakkelijk gemaakt om snel drie of meer claims te krijgen. Twitch is in principe verplicht om streamers met drie of meer legitieme copyright claims een permanente ban te geven, wat voor fulltime streamers desastreus zou zijn. Het verwijderen van alle clips op een kanaal is een oplossing, maar is vaak onbegonnen werk, zoals bijvoorbeeld streamer fuslie op Twitter aangeeft.

Twitch staat achter streamers

Het is de eerste keer dat er zo massaal clips geclaimd wordt. Twitch lijkt niet van plan om in deze uitzonderlijke situatie de regels strikt toe te passen. Het platform laat weten achter de schermen te werken aan een oplossing. Zo wordt er gewerkt aan manieren om gebruikers meer opties te geven voor het beheren of verwijderen van clips.
Twitch is zelf overigens ook al bijna in de problemen geraakt met de wet. Eind vorig jaar dreigde het Russische bedrijf Rambler het platform aan te klagen. Het ging in dat geval om een illegale uitzending van de Premier League via het platform.