Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel die nepreviews verbiedt

News
zondag, 13 maart 2022 om 7:00
webshopf1614350597
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat het plaatsen en laten plaatsen van nepreviews verbiedt. Het voorstel wordt nu naar de Eerste Kamer gestuurd voor behandeling.
Misschien is het je weleens overkomen. Je wil iets bestellen bij een voor jou onbekende webshop. Altijd spannend, maar de recensies zijn tevreden. Wanneer je bestelling binnenkomt, is er toch van alles mis mee. Online geplaatste recensies zijn namelijk niet altijd echt.
Het wetsvoorstel voor modernisering van consumentenbescherming schrijft voor dat websites recensies moeten controleren op echtheid voordat ze geplaatst mogen worden. Ook wil het kabinet het tegen betaling laten plaatsen van valse beoordelingen verbieden.
Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens legt aan NU.nl uit dat het plaatsen van nepreviews eigenlijk nu ook al verboden is, omdat dit valt onder het misleiden van consumenten. ‘’Als het voorstel wordt goedgekeurd, komen er specifieke regels op het gebied van nepreviews. Nu zijn er alleen algemene regels.’’

Nu ook al een boete voor nepreviews

Nederlandse bedrijven die de regels overtreden kunnen dan ook nu al een boete krijgen. Met de nieuwe regels moet het voor toezichthouder Autoriteit Consument & Markt makkelijker worden om met andere Europese toezichthouders samen te werken als een bedrijf in meerdere lidstaten de regels overtreedt.
Als het voorstel ook door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd is het de bedoeling dat de nieuwe regels per mei dit jaar ingaan. De regels moeten in de hele Europese Unie worden toegepast, zodat consumenten overal dezelfde bescherming hebben. Wanneer een bedrijf niets met een waarschuwing doet, kunnen de toezichthouders in meerdere lidstaten een boete opleggen die minimaal 4 procent van de omzet van het bedrijf in het betreffende land bedraagt.

Populair Nieuws