Toto Wolff onder vuur door F1-teambazen vanwege 'illegale praktijken'

News
vrijdag, 01 december 2023 om 13:30
toto wolff gp rusland 2021f1680693791
Er lijkt een nieuw schandaal te zijn ontstaan in de Formule 1. Naar verluidt zou Mercedes-teambaas Toto Wolff namelijk illegaal informatie doorspelen en ontvangen.
Als teambaas van Mercedes heeft Toto Wolff een belangrijke stem als het aankomt op overleggen tussen de teams, die geregeld plaatsvinden. Wat er daar besproken wordt is vertrouwelijk, maar die informatie zou geregeld belanden bij de FIA en FOM. Volgens een onderzoek van Business F1 Magazine zou Wolff daarvoor verantwoordelijk zijn.
De teambaas is namelijk getrouwd met Susie Wolff, een voormalig professionele coureur en tegenwoordig is ze de Managing Director van F1 Academy, een raceklasse die is opgericht door de FOM. Toto Wolff zou vertrouwelijke informatie doorspelen aan zijn vrouw, die het op haar beurt weer doorspeelt aan Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1. Op zijn beurt krijgt Wolff ook weer vertrouwelijke informatie terug van zijn vrouw.

Onethisch en illegaal

Business F1 Magazine heeft met meerdere teambazen gesproken over de kwestie, die anoniem willen blijven, maar stuk voor stuk geloven dat Wolff verantwoordelijk is voor het doorspelen van geheime informatie. Zo zouden de FIA en FOM vaak snel op de hoogte zijn van dingen die zijn besproken achter gesloten deuren. Eén teambaas stelt zelfs dat Domenicali ‘binnen dertig seconden weet wat er is besproken’.
Een andere teambaas stelt dat het een ‘enorm conflict van belangen is tussen twee bedrijven’ en dat het niet alleen ‘zeer onethisch' is, maar ook nog eens ‘illegaal’. Volgens de publicatie is Wolff ook verantwoordelijk voor het lekken van het nieuws in 2022 dat Red Bull Racing het seizoen ervoor de budget cap had overschreden. Dat was nieuws die op dat punt alleen beschikbaar was voor de FIA.
Mohammed Ben Sulayem, de voorzitter van de FIA, zou op de hoogte zijn van de bezorgdheid bij de teams. De topman zou er nog niet uit zijn of het gaat om gekibbel tussen teams of dat er echt sprake is van een groot schandaal.