Update - Toto Wolff krijgt officieel onderzoek aan zijn broek

News
vrijdag, 08 december 2023 om 12:00
toto wolff gp rusland 2021f1680693791
De geruchten over illegale praktijken in de Formule 1, waaronder het lekken van vertrouwelijke informatie, krijgt een staartje. De FIA stelt een officieel onderzoek in naar Mercedes-teambaas Toto Wolff.

Update - Onderzoek naar de kwestie afgerond

Het onderzoek van de FIA naar de kwestie over het lekken van informatie heeft niet lang geduurd. Het sportorgaan heeft het Code of Conduct van Formula One Management en het belangenverstengelingenbeleid van F1 geëvalueerd is er tot de conclusie gekomen dat het systeem robuust genoeg is om 'ongeoorloofde bekendmaking van vertrouwelijke informatie te voorkomen'. Er loopt dan nu ook geen etisch of disciplinair onderzoek waarbij is een individu is betrokken.
Origineel bericht:
Vorige week kwam een uitgebreide publicatie naar buiten, waarin meerdere teambazen hun zorgen hebben geuit over ongewenste communicatie in het huishouden van de familie Wolff. Als teambaas is Toto Wolff namelijk aanwezig bij alle vertrouwelijke gesprekken tussen teambazen, terwijl Susie Wolff werkzaam als de Managing Director van F1 Academy.
Via Susie Wolff zou informatie doorgespeeld worden naar Stefano Domenicali, de CEO van de Formule 1. De topman zou namelijk vaak op de hoogte zijn van zaken waar hij geen weet van hoort te hebben. Op zijn beurt zou Toto ook weer geheime informatie terug krijgen van zijn vrouw.
Volgens één van de teambazen, die anoniem wil blijven, zijn de praktijken niet alleen zeer onethisch, maar waarschijnlijk ook illegaal. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat teambazen niet meer met een veilig gevoel bij de vergaderingen kunnen praten en de FIA grijpt daarom nu in. Het orgaan heeft een officieel onderzoek ingesteld, zo wordt aan diverse media gemeld, waaronder Motorsport.com.

“De FIA is op de hoogte van de speculaties in de media over de bewering dat een lid van het FOM-personeel vertrouwelijke informatie zou hebben doorgespeeld aan een F1-teambaas. De afdeling Compliance van de FIA onderzoekt de zaak.”

Reactie van Toto en Susie Wolff

Na de verklaring van de FIA heeft het team van Mercedes laten weten dat ze de ‘bewering in de verklaring en de bijbehorende media-aandacht volledig verwerpen’, omdat het ‘ten onrechte de integriteit van onze teambaas aantast’.
Ook Susie Wolff is niet te spreken over de aantijgingen. In een post op Twitter laat ze weten ‘diep beledigd’ te zijn, maar ook niet verrast. Het doet haar pijn dat haar integriteit in twijfel wordt getrokken, vooral ‘omdat het geworteld lijkt te zijn in intimiderend en vrouwonvriendelijk gedrag’.
Dit bericht is origineel gepubliceerd op 6 december 2023.