Alle records die Max Verstappen in 2023 heeft verbroken

Article
maandag, 04 december 2023 om 15:00
max verstappen trofee gp abu dhabi 2023f1701185843
Het is geen geheim dat Max Verstappen een legendarisch goed seizoen heeft gedraaid in de Formule 1. Daardoor zijn er ook veel records gesneuveld, waarvan dit ze allemaal op een rijtje zijn.

Meeste overwinningen in één seizoen

Toen Max Verstappen als eerste over de streep kwam in Abu Dhabi, wist hij zijn verzameling overwinningen in 2023 op 19 te zetten. Dat is het hoogste aantal ooit in de Formule 1. Het oude record stond een stuk lager op 15, op naam van niemand minder dan Max Verstappen in 2022.

Meeste podia in één seizoen

Hoewel het bijna niet meer voor te stellen is, heeft Verstappen ook een aantal keer het podium behaald in 2023 zonder te winnen. Aan het begin van het seizoen wist teamgenoot Sergio Perez namelijk twee overwinningen op zijn naam te zetten, waarbij Verstappen als nummer twee eindigde op het podium. Daarmee staat het aantal podia in 2023 op 21 van de 22 races.

Meeste punten in één seizoen

Met zoveel overwinningen en podia is het niet zo vreemd dat er nog een record is gesneuveld, namelijk het meeste aantal punten in één seizoen. Met 575 is hij met afstand het oude record van 408, door Lewis Hamilton in 2018, voorbijgestreefd. Natuurlijk zijn er tegenwoordig meer races per seizoen, maar in 2023 heeft Verstappen ook het minste aantal punten ooit verloren, waardoor hij alsnog bovenaan de lijst zou eindigen.
max verstappen rb19 gp miami 2023f1683535568

Meeste rondes aan kop in één seizoen

Even leek het erop dat er roet in het eten gegooid zou worden door Yuki Tsunoda, maar in Abu Dhabi heeft Verstappen nóg een record verbroken. Sterker nog, na afloop zei hij dat Red Bull Racing specifiek zijn strategie heeft aangepast om dit record te behalen. Aan het einde van 2023 heeft Verstappen namelijk in totaal 1003 rondes aan kop gereden en hij is daarmee de eerste coureur die de grens van 1000 rondes voorbij is gegaan.

Hoogste percentage overwinningen in één seizoen

Een argument dat vaak gebruikt wordt om moderne records af te doen als niets speciaals, is door te wijzen op het lage aantal races per jaar in oudere seizoenen. Maar in 2023 heeft Verstappen zoveel races gewonnen, dat hij zelfs het hoogste aantal percentage overwinningen ooit heeft behaald met 86 procent. Een record dat al 70 jaar lang in handen was van Alberto Ascari met 75 procent.

Hoogste percentage rondes aan kop in één seizoen

Het argument van de langere seizoenen tegenwoordig kan natuurlijk ook gebruikt worden voor het aantal rondes dat Verstappen aan kop heeft gereden in 2023. Maar ook op relatief vlak trekt de Nederlander aan het langste eind. Hij heeft namelijk 75 procent van alle rondes geleid, meer dan elke andere coureur in de geschiedenis van F1.
max verstappen record gp italie 2023f1693812797

Langste reeks aan overwinningen op rij

Misschien wel het meest indrukwekkende record heeft Verstappen op zijn naam gezet in Monza. Destijds wist de Nederlander maar liefst tien overwinningen op rij te pakken, waarmee hij het record van Sebastian Vettel (9) heeft verbroken. Het klinkt ‘makkelijk’ in een dominante auto, maar het feit dat Lewis Hamilton in zijn dominante periode nooit verder is gekomen dan vijf overwinningen op rij spreekt boekdelen.

Grootste gat tussen nummer één en twee

Aan het begin van het seizoen leek het er nog even op dat Perez een campagne voor de titel op touw kon zetten. Het zelfvertrouwen van de Mexicaan werd alleen helemaal gebroken tijdens de GP van Miami, toen Verstappen vanaf P9 wist te winnen. De ‘oude’ Perez zagen we vervolgens vrijwel het hele seizoen niet terug, waardoor er een enorm gat van 290 punten is ontstaan tussen de nummers één en twee. Het grootste gat tot nu toe. En met 50,43 procent is het ook relatief het grootste gat in de geschiedenis.

Meeste hat-tricks in één seizoen

Hoewel de RB19 vrijwel elke race zijn kracht toonde op zondag, was dat vaak ook het doel met de afstelling van de auto. Daardoor leverde Red Bull Racing in op de prestaties tijdens de kwalificatie. Toch heeft Verstappen in 2023 een indrukwekkend aantal hat-tricks - overwinning, pole position en snelste raceronde - op zijn naam weten te zetten. Met zes in totaal heeft hij er meer in één seizoen behaald dan elke andere coureur.