Dune regisseur Villeneuve: "Teveel Marvel films zijn kopieer-en-plak-werk"

News
vrijdag, 17 september 2021 om 10:30
Het is geen geheim dat de MCU films van Marvel een ongekend succes zijn, maar ze zijn niet vrij van kritiek. Ook Denis Villeneuve, de regisseur van Dune, noemt veel films in de franchise "kopieer-en-plak-werk’"
Sinds het succes van het Marvel Cinematic Universe zijn er veel studio’s geweest die het trucje hebben geprobeerd te herhalen. Zo is DC, de grote concurrent van Marvel, haar universum gaan uitbreiden met films die aan elkaar gelinkt zijn en Warner Bros. wilde daarnaast ook een ‘Monsters Universe’ maken. Daar is alleen meteen een punt achter gezet na de flop van The Mummy.
De franchise kan alleen ook op kritiek rekenen. Zo heeft Martin Scorsese de Marvel films ‘geen cinema’ genoemd en ze vergeleken met een pretpark. En ook Denis Villeneuve, de regisseur van Dune, heeft een ongezouten mening over het MCU. Die heeft hij laten weten nadat hij ernaar gevraagd werd door de Spaanse krant El Mundo.

Niet alleen maar kritiek op Marvel

Ondanks dat Villeneuve dus geen fan is van alle Marvel films, betekent niet dat hij van geen enkel MCU project geniet. Zo heeft de Canadees juist lovende woorden voor de keuze van Chloe Zhao als regisseur voor de Marvel film The Eternals. Tijdens een panel noemde hij het inhuren van Zhao ‘briljant’.
Villeneuve is naar eigen zeggen ook geen ‘complete pessimist’ als het aankomt op de huidige staat van cinema. Volgens de regisseur zijn er vandaag de dag namelijk ‘veel grote en dure films die veel waarde hebben’.
De uitspraken van de Dune-maker hebben wel weer geleid tot veel kritiek, net zoals dat het geval was na de uitspraken van Scorsese. Zo heeft Scott Derrickson, de regisseur van Doctor Strange, weer een tweet naar boven gehaald, waarin hij zegt nooit het werk van collega’s te zullen bekritiseren. “Het werk wat we doen is al moeilijk genoeg voor ons allemaal.”