Toezichthouder VS wil geen overname chipbedrijf ARM door Nvidia

News
vrijdag, 03 december 2021 om 13:00
nvidia 1692796f1638530776
De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) is naar de rechter gestapt om de geplande overname van het Britse chipbedrijf ARM door het Amerikaanse Nvidia tegen te gaan. De commissie vreest namelijk voor oneerlijke concurrentie.
De FTC stelt dat door de overname van ARM ter waarde van 40 miljard dollar, de concurrentie in het gedrang zal komen. De toezichthouder vindt ook dat het fusiebedrijf hierdoor te veel macht in de markt krijgt, waardoor technologische innovaties in de chipsector kunnen worden ondermijnd.

Ruim een jaar geleden kondigde Nvidia aan het chipbedrijf te willen kopen van de Japanse techinvesteerder SoftBank. Dit zorgde voor veel reacties binnen de sector, omdat veel bedrijven gebruikmaken van de diensten en licenties van ARM. Het chipbedrijf ontwerpt veel chips voor onder andere smartphones en tablets. Het bedrijf Apple maakt bijvoorbeeld veel gebruik van de ARM-architectuur.
In een reactie op het besluit van FTC zegt Nvidia dat het bedrijf zal aantonen dat de overname van ARM juist zal zorgen voor voordelen binnen de chipsector en de concurrentie zal aanmoedigen.

Onderzoek naar overname ARM

De Europese Commissie is in oktober een formeel onderzoek gestart naar de overname. Hiermee wil de commissie uitzoeken of de overname door Nvidia voor andere fabrikanten in hun nadeel zal werken.
De FTC-commissie die de aanklacht heeft ingediend bestaat uit twee Republikeinen en twee Democraten. De commissie heeft unaniem voor de rechtszaak gestemd, waardoor de Amerikaanse politiek opnieuw een miljardenovername door een techgigant probeert te blokkeren.
Eerder werden al grote fusies van chipbedrijven tegengehouden voor overnames. Zo werd de overname van Qualcomm door Broadcom in 2018 ook al gestopt door de VS.