Nvidia neemt chipmaker ARM over voor 40 miljard dollar

News
dinsdag, 15 september 2020 om 13:00
nvidia logof1601367868
Nvidia is al marktleider als het aankomt op het maken van videokaarten voor PC’s, maar het bedrijf lijkt nu ook te willen strijden in de markt van chipsets en processoren. Nvidia heeft namelijk chipmaker ARM overgenomen voor maar liefst 40 miljard dollar.
Waar de meeste huishoudelijke PC’s nog steeds gebruikmaken van x86 processors - zoals de bekende CPU’s van Intel en AMD - zijn veel mobiele apparaten overgestapt op ARM processors. Deze CPU’s hebben namelijk minder transistoren nodig, wat zorgt voor een goedkopere prijs, minder hitte en en lagere power consumption. Zo heeft ook Apple besloten om voor haar nieuwe Mac computers over te stappen van Intel naar haar eigen Apple Silicon chips - gebaseerd op de ARM processors.
De overname van ARM door Nvidia is dan ook een belangrijke zet die het Amerikaanse bedrijf maakt. Met name op het gebied van Artificial Intelligence kan het veel betekenen, zo laat Nvidia CEO Jensen Huang weten in een verklaring.

Wat betekent de overname voor Apple?

Voor de overname van ARM moet Nvidia 40 miljoen dollar overmaken aan SoftBank, de huidige eigenaar van ARM. Het bedrijf zal ondanks de verkoop nog wel tien procent aan aandelen in ARM behouden.
De overname zorgt ook voor een interessante vraag met betrekking tot Apple. De techgigant heeft juist besloten om over te stappen op ARM processors, maar Nvidia en Apple hebben niet bepaald een goede relatie met elkaar. De twee bedrijven werken daarom al jarenlang niet met elkaar samen. Toch zegt Nvidia dat ze alle contracthouders gewoon zal voorzien van processoren zoals voorheen.

Populair Nieuws