Update - FIFA Packs nu illegaal in Nederland

  De makers van onder andere de FIFA spellen, Electronic Arts, zitten flink in de problemen. De KSA, kansspelautoriteit, mag ze vanaf nu namelijk een boete van 250.000 euro per week opleggen. Dit werd afgelopen donderdag besloten door Rechtbank Den Haag. Het dochterbedrijf van EA in Europa wordt geconfronteerd met dezelfde consequenties.

  Update - EA reageert

  In een officieel statement reageert Electronic Arts Benelux op de uitspraak van de rechtbank in de strijd tussen EA en de Nederlandse Kansspelautoriteit. Dirk Scholing, Country Manager Benelux, laat het volgende weten:

  "FIFA en de FIFA Ultimate Team modus worden al jarenlang door spelers van over de hele wereld met veel plezier gespeeld. Daarom zijn we teleurgesteld over de beslissing die vandaag is genomen en de mogelijke impact hiervan op de Nederlandse spelers. We zijn niet van mening dat onze producten en diensten op enige wijze in strijd zijn met de gokwetten. We gaan tegen deze beslissing in beroep en proberen een situatie te voorkomen die impact heeft op de mogelijkheden van Nederlandse spelers om FIFA Ultimate Team volledig te spelen.
  Electronic Arts hecht veel waarde aan een positieve speelervaring: we streven ernaar alle spelers keuze, eerlijkheid, waarde en plezier te bieden in al onze spellen. We staan nog steeds open voor gesprekken met de Nederlandse Kansspelautoriteit en andere stakeholders om hun zorgen te begrijpen en oplossingen te zoeken om deze aan te pakken.”

  Oorspronkelijk bericht volgt hieronder:

  De reden voor deze boete stamt voort uit de lootboxen in FIFA, beter bekend als Packs. In de spelmodus ‘Ultimate Team’ hebben spelers de mogelijkheid deze pakketten te openen en hier krijgen ze vervolgens spelers uit. Wat voor spelers hierin zitten is van tevoren onbekend.

  Dit viel niet in het juiste keelgat bij de Kansspelautoriteit, die dit beschouwen als een illegale vorm van online gokken. Het is namelijk ook mogelijk deze spelers te verkopen buiten het spel om voor echt geld. Hierdoor werd de boete van 250.000 euro per week gegeven, maar zolang deze Packs beschikbaar blijven in FIFA kan deze boete oplopen tot vijf miljoen euro. Dit is per bedrijf, dus met het dochterbedrijf erbij kan dit zelfs tien miljoen euro worden.

  EA zoekt naar oplossing voor FUT

  Uiteraard vindt EA dit maar niks en besloten zij daarom naar de rechter te stappen. Volgens de franchise zijn de pakketten alleen gelinkt aan het spel zelf en bestaat er helemaal geen kansspel buiten de game. Dit werd niet bepaald een succes.

  Van de rechter moet EA de lootboxen binnen drie weken uit FIFA verwijderen en anders zullen ze de wekelijkse boete moeten betalen. EA geeft aan dat ze het niet terecht vinden, maar zo snel mogelijk aan een oplossing voor de Nederlandse spelers gaan werken.

  Wat denken jullie? Gaat EA iets kunnen bedenken voor de Nederlandse spelers? En hoeveel impact zou het hebben als je geen pakketten meer kan openen op FIFA?

  FIFA 21

  Verkijgbaar vanaf 9 october 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.