Tiktok gaat strijd aan met YouTube door liggende video’s

News
vrijdag, 16 december 2022 om 18:30
tiktok gefb9a53a3 1920f1671193609
TikTok is bezig met het testen van een horizontale modus voor liggende video’s. Deze stap gaat voor meer concurrentie zorgen met YouTube.
TikTok is populair geworden door het simpele concept: snel swipen en steeds een nieuwe video aangepast op jouw algoritme, verticaal op je hele scherm bekijken. TikTok zal binnenkort komen met een nieuw concept, namelijk een landschapsmodus voor liggende video’s.
TikTok-gebruikers kunnen binnenkort ook liggende video’s te zien krijgen tijdens het scrollen. Midden in je beeldscherm zal een knop verschijnen en na het klikken daarop wordt de video op volledig scherm getoond.
Bij YouTube worden de video’s al in horizontale vorm getoond, ook al heeft YouTube ook een onderdeel voor verticale filmpjes genaamd YouTube Shorts.
Op YouTube zijn lange video’s het populairst, dit is ook het nieuwe doel van TikTok. In maart werd het maximale lengte voor een TikTok video al verlengd van drie naar tien minuten.

Oudere gebruikers

In sommige landen is TikTok al populairder dan YouTube onder jongeren. De Chinese app TikTok hoopt de komende jaren ook meer oudere gebruikers aan te trekken.
“Het doel lijkt te zijn om een meer volwassen publiek aan te spreken, zoals mensen die YouTube gebruiken voor informatieve en educatieve video’s”, zegt tech analist Paul Triolo van Albright Stonebridge Group tegenover de BBC.
tiktoks moederbedrijf bytedance begint een muziek streaming dienst 151041
Lange video’s worden het meest gebruikt door populaire YouTube-kanalen, omdat die meer kijkers, reacties en advertentie-inkomsten opleveren. Dat soort video’s in liggend formaat kunnen ze nog niet in de TikTok app kwijt. Volgens Jonathan Hutchison, hoofddocent online-media aan universiteit van Sydney, zal zowel TikTok als Youtube populair blijven.

“YouTube-video’s hebben veel hogere productiekosten dan TikTok-video’s. TikTok blijft het platform voor kortere, goedkoper te maken content.”

TikTok heeft wereldwijd ongeveer 1,5 miljard maandelijks actieve gebruikers. Nederland is daar maar een klein gedeelte van en telt ongeveer 3 miljoen TikTok gebruikers.