TikTok heeft illegaal data van Android gebruikers verzameld

  De afgelopen maanden zijn er al veel schandalen geweest rondom de Chinese app TikTok en daar is er nu weer één bijgekomen. Volgens The Wall Street Journal heeft het bedrijf namelijk maandenlang illegaal data verzameld van Android smartphones.

  Het MAC-adres van een Android smartphone is uniek voor elke gebruiker en kan gebruikt worden om personen van elkaar te onderscheiden. Normaal hanteert Google dan ook strenge eisen, om te voorkomen dat apps toegang tot die informatie krijgen. TikTok heeft alleen een manier gevonden om de MAC-adressen toch te verzamelen.

  Het Chinese bedrijf heeft daarmee maar liefst vijftien maanden lang gegevens verzameld over haar gebruikers met een Android smartphone. Dat gaat recht tegen de regels van Google in. Het bedrijf heeft bovendien niet aan de gebruikers laten weten dat hun informatie werd verzameld en ook geen mogelijkheid gegeven om de verzameling van data uit te schakelen. Volgens The Wall Street Journal is TikTok in november 2019 met de praktijken gestopt, maar er zal ongetwijfeld nog een staartje aan gaan komen.

  Onderzoek door Google naar het schandaal

  TikTok wilde niet reageren op de beschuldigingen van The Wall Street Journal. In gesprek met de krant liet een woordvoerder weten dat het bedrijf ‘waarde hecht aan de bescherming van privacy en de veiligheid van haar community’. Google zal een onderzoek gaan instellen, maar wilde niet reageren op het lek waardoor TikTok de MAC-adressen wist te bemachtigen.

  Het schandaal lijkt alleen wel Donald Trump in de hand te gaan werken. De president van de Verenigde Staten wil TikTok namelijk gaan verbieden in het land, tenzij Microsoft de Amerikaanse tak kan overkopen van het Chinese moederbedrijf.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.