Super Mario-fan ontcijfert mysterieuze taal

News
maandag, 12 februari 2024 om 15:30
super mario 3d all stars sunshine 1f1599224725
Hoewel de games die we spelen meestal communiceren in een taal die de speler begrijpt, spreken en lezen de personages in die game vaak een taal die verzonnen is. Dat wil nog weleens gepaard gaan met een eveneens verzonnen schrift. Een Mario-fan is het met veel moeite gelukt om zo’n schrift te ontcijferen.
Een makkelijke manier om een game zich afspeelt in een verzonnen wereld ook te laten voelen als een andere wereld, is om een verzonnen alfabet te gebruiken. Het is een trucje dat veel voorkomt in Nintendo-games. The Legend of Zelda zit bijvoorbeeld vol fictieve schriften, die vaak nog te ontcijferen zijn ook.
Soms gebeurt dat redelijk snel na lancering, maar een bijzonder schrift in Super Mario Sunshine is al 20 jaar een raadsel. Het is in de game maar weinig te vinden en vaak is de resolutie niet zo best. Het ontcijferen is dan ook niet makkelijk en bovendien was er nooit garantie dat het mogelijk was.

Super Mario Sunshine-taal eindelijk ontcijferd

Toch is het YouTuber 2CPhoenix nu gelukt. Door één woord te vergelijken met een in-game brochure is het gelukt om dat woord te vertalen. Uiteindelijk heeft dat met wat extra pijn en moeite gelukt om de hele taal, die inspiratie haalt uit onder andere Engels, Italiaans en Japans, te ontcijferen.
Uiteraard heb je er niet bijzonder veel aan om de Mario Sunshine-taal te kunnen lezen. De game is meer dan 20 jaar oud en het ziet er momenteel niet naar uit dat er ooit een vervolg komt. Fans kunnen wel uitkijken naar onder andere Mario vs Donkey Kong, Princess Peach Showtime! en Paper Mario: The Thousand-Year Door.