Stervende man kreeg Dune 2 al maanden voor release te zien

News
donderdag, 07 maart 2024 om 12:30
dune 2 austin butlerf1692952638
Dune 2 is sinds vorige week te zien in de Nederlandse bioscopen. Maar een stervende man mocht de film al maanden voor release zien, met hulp van regisseur Denis Villeneuve.
Voor releases van grote films wordt alles zo afgeschermd mogelijk gehouden. Veel uitgevers zijn namelijk bang dat er van tevoren informatie naar buiten wordt gelekt. Maar dat weerhield regisseur Denis Villeneuve er niet van om de laatste wens in vervulling te laten gaan van een stervende man.
De man in kwestie is een Fransman in de 50, die graag nog Dune 2 wilde zien. Maar begin januari kreeg hij te horen dat hij nog maar een paar weken te leven zou hebben, terwijl de film in maart in de bioscoop zou verschijnen. De wens kwam terecht bij het goede doel L’Avant, zo laat oprichter Josée Gagnon weten in een interview met The Washington Post.

Een race tegen de klok

De organisatie nam contact op met Villeneuve om te kijken of het mogelijk was om de wens in vervulling te laten gaan. Het was een race tegen de klok, maar uiteindelijk is het gelukt. Eén van de assistenten van Villeneuve vloog naar het ziekenhuis waar de patiënt lag met de laptop van de regisseur onder de arm, met daarop de volledige film.
De screening vond plaats met gesloten gordijnen en telefoons moesten weggestopt worden, maar de wens van de man kwam uit. Hij had niet genoeg energie om de hele film te kijken, maar volgens Gagnon was het de moeite allemaal meer dan waard. Een paar dagen na de screening overleed de man.
Villeneuve en zijn vrouw waren volgens de organisatie geraakt door het verhaal van de patiënt. De man zou ‘precies degene zijn waar films voor worden gemaakt’.