Star Wars-fans in een deuk om hilarische reclames

News
dinsdag, 05 maart 2024 om 13:00
Een film kijken op tv vereist soms het nodige geduld. De reclameblokken maken het niet de meest ideale manier om op te gaan in een verhaal. Daar is in Chili ooit een creatieve oplossing voor gevonden met Star Wars, waar fans jaren later ineens erg van kunnen genieten.
Wanneer een commerciële tv-zender een film vertoont, wordt die meestal onderbroken voor reclameblokken. Daar had het Chileense Channel 13 in 2003 alleen duidelijk geen zin in. In plaats daarvan werden reclames voor het biermerk Cerveza Cristal rechtstreeks in de film gemonteerd.
Dat is onlangs onder de aandacht gebracht op Twitter, met als voorbeeld de scene waarin Ben Kenobi het oude lightsaber van Anakin aan Luke overhandigt. Wanneer de kist waar het wapen in ligt open gaat, blijkt het in deze versie een koelbox vol Cerveza Cristal.
Veel fans vinden de video hilarisch en hebben er intussen nog meer gevonden. Zo drinkt Palpatine in Return of the Jedi ook een koud biertje. Obi-Wan lijkt haast alcoholist, want hij haalt er één uit zijn mouw aan boord van de Millennium Falcon en neemt er ook één uit een koelkastje dat om onbekende redenen is geïnstalleerd in de generator van de Death Star tractor beam.

Lucasfilm niet blij met Cerveza Cristal reclame in Star Wars

Hoewel veel fans kunnen lachen om deze reclames, was Lucasfilm er destijds minder blij mee. Gizmodo Australia heeft documenten gevonden waarin het bedrijf klaagt bij de Chileense versie van de Reclame Code Commissie.
Volgens Lucasfilm had de reclame niet op deze manier in de films gemonteerd mogen worden volgens de Chileense reclame code. Ook zouden de reclames misleidend zijn, omdat ze suggereerden dat er een officiële overeenkomst was tussen Cerveza Cristal en Lucasfilm. Ondanks de kritiek kreeg het reclamebureau van Cerveza Cristal een prijs voor de creatieve campagne (via The Guardian).