Nvidia's DLSS lijkt eindelijk concurrentie te krijgen van AMD

News
dinsdag, 05 maart 2024 om 13:30
pexels anete lusina 4792714f1620731415
PC gaming heeft er met DLSS een grote troef bij gekregen. Maar de technologie is exclusief voor Nvidia-kaarten. AMD lijkt nu eindelijk met echte concurrentie voor DLSS te komen.
Voor games is er al een tijdje een push gaande om alles te kunnen afspelen in 4K, maar tegelijkertijd moeten de games ook nog eens mooier worden. Dat zorgt voor een flinke aanslag op de hardware van consoles en PC’s, die al die informatie op het scherm moeten toveren. Maar Nvidia heeft dat een stuk makkelijker gemaakt met de komst van deep learning super-sampling (DLSS).
De technologie zorgt ervoor dat de game in een lage resolutie wordt gerenderd, om vervolgens het beeld te upscalen naar de getoonde resolutie, zoals 4K. Dat wordt gedaan samen met AI, waardoor DLSS bijna niet te onderscheiden is als je de game native in 4K zou laten renderen.
Het succes van DLSS en het feit dat je daarvoor een nieuwe videokaart van Nvidia nodig hebt, heeft ervoor gezorgd dat het Taiwenese bedrijf de markt voor videokaarten domineert (op het gebied van gaming en computing) en nu een triljoen waard is.

Concurrentie voor DLSS?

Concurrent AMD ziet het marktaandeel steeds verder kleiner worden, naar slechts 15 procent volgens de laatste Steam hardware survey. Maar het bedrijf heeft mogelijk eindelijk een echte concurrent voor DLSS gemaakt, zo blijkt uit woorden van CTO Mark Papermaster in een interview met de No Priors podcast.

“Dit is een enorm jaar voor ons omdat we zoveel jaren hebben besteed aan het ontwikkelen van onze hardware- en softwaremogelijkheden voor AI. We zijn net klaar met het inschakelen van AI voor ons hele portfolio: Cloud, edge, PC's, embedded apparaten, onze game-apparaten. We stellen onze gaming devices in staat om te upscalen met AI.”

AMD heeft eerder al FidelyFX Super Resolution gelanceerd als antwoord op DLSS. Het grote verschil tussen de technologieën is dat Super Resolution alleen geen gebruikmaakt van AI en daardoor het onderspit delft ten opzichte van DLSS in bijna alle vergelijkingen. Met die extra ‘mankracht’ zou de technologie nu misschien echt een concurrent kunnen worden.

Populair Nieuws