‘Spraakassistent Alexa is een ramp voor Amazon’

News
dinsdag, 22 november 2022 om 22:00
amazon echof1604568438
Computers en andere gadgets kunnen je veel uit handen nemen. Veel taken in je huis kun je bijvoorbeeld laten uitvoeren door een spraakassistent als Siri of Alexa. Je zou denken dat de bedenkers daarop binnenlopen, maar Alexa zou juist rampzalig zijn voor Amazon.
Naar verluidt kost Alexa Amazon dit jaar zo’n 10 miljard dollar, zo meldt Business Insider. Verschillende huidige en voormalige medewerkers van Amazon hebben anoniem een boekje opengedaan over de spraakassistent. Eén van hen noemt Alexa een kolossale fout.
Alexa wordt gemaakt door de Worldwide Digital afdeling van Amazon, waar ook Amazon Prime Video onder valt. Deze afdeling zou met afstand het grootste verlies van alle afdelingen draaien. Alexa is de reden van het overgrote merendeel van dat verlies.

Waarom verdient Amazon niets aan Alexa?

Dat heeft er alles mee te maken dat Amazon de benodigde smart speaker, Amazon Echo, verkoopt voor de kostprijs. Het bedrijf verdient niet aan de speakers zelf, maar hoopte te verdienen aan mensen die dingen kochten via Alexa. Amazon zou daarop dan een commissie verdienen, maar vrijwel niemand blijkt aankopen te doen via de assistent, dus ook die inkomsten blijven uit.
Dat Amazon zo hard heeft ingezet op Alexa zou ermee te maken hebben gehad dat het project een lieveling van Jeff Bezos was. Maar zelfs Bezos zou de hoop inmiddels hebben opgegeven. De huidige Amazon-CE), Andy Jassy, vindt de spraakassistent niet bijzonder interessant, maar blijft er naar eigen zeggen voorlopig in investeren.