Sony riskeert miljardenboete met de PlayStation Store

News
woensdag, 22 november 2023 om 9:30
playstation storef1608624009
In de PlayStation Store ben je vaak een stuk duurder uit in vergelijking met een fysieke versie van een game bij een webshop of in een winkel. Door die prijzen krijgt Sony mogelijk een miljardenboete opgelegd.
De focus voor games gaat steeds meer richting digitaal. Zo zijn er ‘fysieke’ versies van games waar alleen een code in het doosje zit of er staat zo weinig data op de schijf, dat alsnog alles gedownload moet worden van de servers. Maar terwijl op PC digitale downloads juist gezorgd hebben voor lagere prijzen, is dat op consoles niet het geval.
Dat laatste komt door de monopoliepositie die uitgevers hebben op de platformen. Wil je bijvoorbeeld digitaal een game kopen op de PlayStation 5, dan ben je overgeleverd aan de PlayStation Store. Daar zijn de prijzen vaak een stuk hoger. Maar die prijzen kunnen nu mogelijk zorgen voor een miljardenboete.
De Competition Appeal Tribunal in het Verenigd Koninkrijk heeft namelijk groen licht gegeven aan Alex Neill om een rechtszaak tegen Sony door te zetten over de prijzen in de PlayStation Store. Dat meldt VGC. In de aanklacht wordt vijf miljard pond geëist ter compensatie voor PlayStation-consumenten.

Misbruik van de monopoliepositie

Neill is in augustus 2022 de rechtszaak begonnen tegen Sony namens 8,9 miljoen consumenten. Volgens de aanklacht maakt Sony misbruik van haar positie in de markt om excessieve prijzen te vragen op de PlayStation Store.
Het Japanse bedrijf forceert strikte terms and conditions aan ontwikkelaars en uitgevers, die ervoor zorgen dat ze een commissie van 30 procent kunnen eisen op elke verkoop van games en digitale content op de PlayStation Store. Die commissie zorgt voor de ‘excessieve en oneerlijke prijzen’ voor consumenten en de commissie is ‘buiten alle proporties in vergelijking met de kosten die Sony heeft om de diensten te leveren aan consumenten’.

Populair Nieuws

Laatste Reacties