Update - Sony is miljoenen kwijt aan royalty's voor Marvel games

News
donderdag, 28 december 2023 om 17:30
marvels wolverinef1700557303
Door de gelekte documenten van Insomniac Games is veel informatie naar buiten gekomen. Zo blijkt dat Sony een lange deal heeft gesloten voor exclusiviteit op X-Men games, maar de uitgever moet daar wel flink wat geld voor afstaan.

Update - Marvel loopt binnen door games van Sony

Uit de gelekte documenten van Insomniac Games is nu ook naar buiten gekomen wat Sony al heeft moeten betalen aan Marvel voor de rechten van Spider-Man. Dat is een flink bedrag, want maar liefst 214,9 miljoen dollar is aan Marvel overgemaakt in royalty's sinds Q3 2021. Dat is voor Marvel's Spider-Man en Marvel's Spider-Man Miles Morales.
Origineel bericht:
Sony heeft blijkbaar niet voldaan aan de eisen die gesteld zijn door de hackers die bij Insomniac Games hebben ingebroken. Sinds gisteren ligt er dan ook een enorme berg aan informatie op straat, in totaal maar liefst 1,67 TB aan data. Daaruit blijkt dat Sony een lange deal heeft gesloten met Marvel omtrent X-Men games.
Tot en met 2023 heeft Sony namelijk de exclusieve rechten om X-Men games te maken. Daarnaast mag Marvel voor die tijd ook niet een X-Men game ‘uitbrengen of aankondigen op console, PC of een streamingplatform en mag er geen X-Men karakter gebruikt worden als competitief voordeel’. Dat laatste houdt in dat bijvoorbeeld Wolverine niet exclusief op Xbox mag verschijnen in een game.
Voor zogeheten ‘multi-family Marvel games’ wordt er wel een uitzondering gemaakt. De X-Men mogen daarom wel verschijnen in andere multiplatform titels die draaien om meerdere Marvel-helden, zoals een Avengers game. Ook blijft Marvel de rechten houden op games die gemaakt zijn voor kinderen.

Een flink prijskaartje

Voor de komende twaalf jaar zal dus niet alleen Wolverine exclusief verschijnen voor de PlayStation consoles, maar ook andere X-Men personages. Er zullen waarschijnlijk dan ook nog veel meer games gemaakt worden door PlayStation Studios die draaien om de groep superhelden.
In ruil voor de exclusiviteit vangt Marvel alleen wel een flink gedeelte van de inkomsten. De commissie verschilt per soort verkoop, maar kan flink oplopen. Op hardware bundels, zoals een PlayStation 5 met Marvel’s Wolverine, krijgt Marvel 35 tot 50 procent commissie. Voor fysieke games en DLC 19 tot 26 procent en digitale games is het meest voordelig voor Sony. Daar vangt Marvel namelijk ‘slechts’ 9 tot 18 procent commissie voor.
Dit bericht is bijgewerkt op 28 december 2023.