Sherlock Holmes kan eindelijk zonder zorgen lachen

News
dinsdag, 10 januari 2023 om 20:30
enola holmes sherlockf1673368921
Sherlock Holmes is één van de meeste iconische karakters ooit gemaakt en is bij vrijwel iedereen bekend. De detective staat ook bekend op zijn stoïcijnse gedrag, maar hij kan nu eindelijk zonder zorgen lachen.
De creatieve geest achter Sherlock Holmes is de arts en auteur Sir Arthur Conan Doyle. De briljante detective van Doyle verscheen uiteindelijk in vier boeken en maar liefst 58 short stories, waarin hij de meest complexe zaken wist op te lossen. Vaak met bijna geen emotie op zijn gezicht.
Toen Doyle in 1930 overleed, zijn de intellectuele rechten overgegaan op zijn erfgenamen. Dat recht blijft alleen niet voor altijd doorgaan. Waar op 1 januari 2022 Winnie the Pooh onderdeel werd van de public domain, is dat sinds dit jaar ook het geval voor Sherlock Holmes. Daarmee kan de wereldberoemde detective ook eindelijk zonder zorgen wat emoties tonen.
Sinds 1 januari zijn namelijk alle verhalen van Sherlock Holmes onderdeel geworden van de public domain. Een paar verhalen konden al eerder vrij gebruikt worden, maar nog niet allemaal. Daardoor was er een opvallend probleem voor een grote film.

Sherlock Holmes en de zaak van de glimlach

Toen Netflix in 2020 namelijk kwam met een verfilming van The Enola Holmes Mysteries, klaagde The Doyle Estate Netflix en een aantal andere betrokken bedrijven aan. In de film toonde Sherlock Holmes (gespeeld door Henry Cavill) namelijk een aantal specifieke, emotionele trekjes die hij volgens de erfgenamen alleen liet zien in latere verhalen. Verhalen die nog niet onderdeel waren van de public domain.
Netflix beargumenteerde dat er geen copyright kan liggen op menselijke emoties. Het liep uiteindelijk uit op een schikking, maar de streamingdienst hoeft zich nu dus geen zorgen meer te maken voor Enola Holmes 2.

Populair Nieuws