Schrijversstaking in Hollywood is misschien bijna ten einde

News
donderdag, 21 september 2023 om 18:00
De schrijversstaking in Hollywood duurt al een paar maanden, maar mogelijk is het einde in zicht. De vakbond gaat namelijk om tafel met de grote studio’s voor nieuwe voorwaarden.
Begin mei waren de leden van de Writers Guild of America het massaal met elkaar eens: het was tijd voor een staking. De vakbond werd het namelijk maar niet eens met studiobazen over nieuwe voorwaarden voor de schrijvers. Niet alleen willen de schrijvers een beter loon, ze willen vooral bescherming krijgen tegen het gebruik van AI. De beroepsgroep vreest er namelijk voor dat kunstmatige intelligentie hun werk overneemt.
Al maanden leek er geen schot in de zaak te zitten - een CEO van een studio zou zelfs gezegd hebben dat ze van plan zijn om de stakers ‘te laten bloeden’ - maar nu lijkt er ineens toch toenadering gevonden te zijn.
Volgens CNBC-presentator David Faber gaan de WGA en de grote studio’s morgen om tafel zitten, met de hoop om ‘een deal rond te krijgen’. Beide partijen zijn optimistisch dat ze tot een akkoord kunnen komen. Als ze alleen niet een deal rond krijgen, dan kan de staking waarschijnlijk doorgaan tot volgend jaar.

Hoe zit het met de acteurs?

Niet alleen de schrijvers staken natuurlijk in Hollywood, ook de acteurs hebben het werk neergelegd. Er lijkt alleen nog geen overeenkomst te zijn tussen SAG-AFTRA en de studio’s en de staking zal dan ook voorlopig gewoon doorgaan. Sterker nog, SAG-AFTRA laat de leden nu ook stemmen voor een staking bij uitgevers van games, waaronder Activision Blizzard, EA en Take-Two.