Rusland zet woordvoerder Meta op lijst met gezochte criminelen

News
dinsdag, 28 november 2023 om 15:30
facebookf1613037002
In Rusland is een opvallende naam gezet op de opsporingslijst. Andy Stone, de woordvoerder van Meta, is namelijk op de lijst gezet door de Russische autoriteiten.
Als Andy Stone een tripje naar Rusland op de planning had staan, dan kan hij die nu het beste annuleren. De woordvoerder van Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, staat nu namelijk op de Wanted-lijst. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS (via Politico). Stone is op de lijst gezet door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat een strafrechtelijk onderzoek heeft geopend naar de Amerikaan. "Stone wordt gezocht voor wordt het verbreken van een artikel onder de Criminele Code van de Russische Federatie."
Waar de woordvoerder precies van wordt verdacht, dat is niet bekendgemaakt door het ministerie. Vorig jaar werd Stone wel al in verband gebracht met een onderzoek, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan 'extremistische activiteiten’, door het opheffen van een ‘verbod op het oproepen tot geweld tegen het Russische leger’.

Blokkade op Facebook en Instagram

Facebook verwijdert namelijk geen berichten die kritiek hebben op het Russische leger. Dat laatste is nu wel illegaal in het land, vanwege de verhoogde mate van censuur sinds de inval van Oekraïne.
Vanwege het niet verwijderen van kritische berichten heeft Rusland vorig jaar besloten om toegang tot Facebook en Instagram te blokkeren in het land. Ook de toegang tot Twitter werd ontzegd door de regering.